OECD om smitte:

Sverige utpekt som corona-versting

Men Anders Tegnell tar bare selvkritikk på ett punkt.

TALLENES TALE: Sverige har brukt 58 dager på å å R-tallet under 1 - Norge 27 dager. Statistikk/grafikk: OECD.
TALLENES TALE: Sverige har brukt 58 dager på å å R-tallet under 1 - Norge 27 dager. Statistikk/grafikk: OECD. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har lagd en rapport med et titalls matematiske sammenligninger mellom 25 land i Europa.

Tema: Utviklingen i corona-situasjonen i løpet av åtte måneder - fra mars til utgangen av oktober.

Nesten alle piler peker mot Sverige som Europas versting.

Sverige er blant annet dårligst på å få ned det såkalte R-tallet, dårligst på å få ned behandlingtiden på sykehusenes intensivavdelinger og på å redusere befolkningens bevegelser - og dermed faren for smittespredning.

OECD har 37 medlemsland. 27 av landene ligger i Europa, og alle de nordiske landene er medlemmer.

Her er hele OECD-rapporten med corona- og covid-19-status med ulike vinkler.

I nordiske nyhetsnettsteder er rapporten med kommentarer fra Sveriges statsepidemolog Anders Tegnell først publisert av journalist Emanuel Karlsten.

BEDRE RUSTET: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten. Her i et intervju 21. juli i år.Video: Expressen. Vis mer

Tegnell: - Interessant

Tegnell var tilstede da OECD la fram den tykke bunken med corona-statistikk. Han synes rapporten «på mange måter er en spennende og interessant sammenligning».

- Er det ikke tvert i mot et ekstremt usminket bilde av ineffektiviteten i den svenske strategien, spør den svenske journalisten.

- Nei, OECD har ikke tatt med bakgrunnen for hva som ligger bak. Beskrivelsen av de ulike sammenligningene er ekstremt avhengig av konteksten for å gi noen mening. Det er veldig vanskelig å trekke konklusjoner uten den bakgrunnen, svarer Tegnell.

Beveger seg som før

Han peker blant annet på en kurve som viser at Sverige har gjort minst av alle de 25 landene for å hindre at befolkningen beveger seg mindre rundt. Les: Dårligst forsøk på hindre smittefare.

Den sammenligningen er gjort for de tre månedene mars, april og mai. Ergo før Sverige begynte å stramme inn for alvor.

Sverige topper denne «verstingstatitikken», som viser at svenskenes bevegelser i dagliglivet bare hadde endret seg 7,2 prosent i forhold til normalen.

Latvia kommer nest dårligst ut her med bare 8,2 prosent forandring, Danmark nummer 3 fra bunnen med 9,7 prosent og Norge nr. 5 fra bunnen med 11,9 prosent innskrenking i folks bevegelser de første tre månedene.

De verste er best

De store smittelandene Italia og Spania kommer best ut med drøyt 20 prosent reduksjon i «folkevandringen». Men der hadde allerede drastiske begrensninger tvunget seg fram.

En sammenligning mellom de 25 landene av det såkalte R-tallet (reproduksjon/spredning av smitte) viser at Sverige (58 dager), Storbritannia (54) og Frankrike (50) har brukt klart lengst tid på å få R-tallet under 1.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: Læringssenteret på NMBU ved Marius Samuelsen og Håkon Sverdvik Vis mer

Det vil si at gjennomsnittet av covid-19-smittede personer smitter færre enn en person videre.

På den nye OECD-statistikken, som i denne sammenligningen går over åtte måneder, kommer Norge ut som 7. best med 27 dager.

Malta er aller best med 11 dager foran Island med 18 dager.

Gjennomsnittet for EU-land er 34 dager. Danmark har brukt 38 dager på å få R-tallet under 1.

Selvkritikk på ett punkt

Sveriges statsepidemolog og stemme/ansikt utad tar bare selvkritikk om den svenske håndteringen på ett punkt når han blir konfrontert med den massive, negative statistikken.

- En av statistikkene peker på dødshyppigheten blant eldre i Sverige. Der hadde vi ønsket at vi visste det vi vet i dag, sier Anders Tegnell.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer