Sverige vant IT-VM

Sverige har gått forbi USA på den internasjonale IT-rankingen. Med Finland på tredjeplass, Norge er på fjerdeplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige har gått forbi USA og er blitt verdens ledende IT-land i følge den årlige Information Society Index fra IDC/World Times.

- Sverige har erobret verden når det gjelder internett, sier en glad næringsminister Björn Rosengren til Aftonbladet, og legger på ord som «mycket häftigt och positivt».

Top of the World

Men resten av Norden ligger ikke langt etter. Etter Sverige og USA finner vi Finland på tredje, Norge på fjerde og Danmark på femte.

Lista, som har rangert 55 land, baserer seg på 23 indikatorer, som utdanningsnivå, antall PCer, utbredelse av internett og annen telekommunikajson og sosial infrastruktur. Og det er den sosiale infrastrukturen som gjør Sverige faktisk går forbi IT-giganten USA.

- Utbredelse av PCer er ikke noen garantist for en sterk digital økonomi. All infrastruktur, datamaskiner, Internett, informasjon, og sosial, må jobbe tett sammenvevd for å kunne støtte informasjonssamfunnet, sier Matt Toolan fra IDC.

Svenskene satser

Næringsminister Rosengren kan ikke være mer enig. Han forklarer den svenske «VM-tittelen» ikke bare med skattefradrag på PCer, men også storstilt IT-satsning på skoler, offentlig sektor og innen det private næringsliv.

- Se hele lista
- Se hele lista Vis mer

Den globale IT-scoren gikk frem med 7,1 prosent siste år, med Mellom-Europa, Nord-Amerika, Japan og de fire «tigrene» i Asia (Korea, Taiwan, Indonesia og Kina) i front.

- Men selv om alle landene viser fremgang, så går er det store forksjeller i vekstraten, og det begynner å vise seg store gap, sier Wilford Welch fra World Times.