Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverige vil forsvare oss i krig

Ikke siden 1905 har den norske regjeringen ønsket Sverige velkommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige vil ikke forholde seg passivt i tilfelle Norge blir angrepet, fastslår ny svensk forsvarsutredning.

- Jeg har tidligere sagt at Sverige ikke skal være passiv i forhold til katastrofer eller angrep hvis det rammer andre EU-land. Nå utvides dette til også å omfatte Norge og Island, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt til Aftenposten.

Tirsdag kom årets forsvarsutredning fra den svenske regjeringens tverrpolitiske utvalg. Den viser en uvanlig bred enighet.

I tillegg til at svenskene ser forurensning som den største trusselen fremover, er uroen for utviklingen i Russland større enn på flere år. Alle Riksdagens partier, minus Vänsterpartiet, står sammen om følgende solidaritetsformulering: «Sverige kommer ikke til å forholde seg passivt hvis en katastrofe eller et angrep skulle ramme et annet medlemsland i EU eller et nordisk land. Vi forventer at disse landene reagerer på samme måte hvis Sverige rammes.»

Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet returnerer solidaritetserklæringen:

- Norge vil ikke forholde seg passiv, hvis Sverige blir utsatt for et angrep, sier han, etter å ha tenkt seg grundig om.

Det er første gang siden unionsoppløsningen i 1905 at Sverige og Norge lover å komme hverandre til unnsetning i tilfelle av et militært angrep, konstaterer Aftenposten.

(NTB)

IKKE SIDEN 1905: Det er første gang siden unionsoppløsningen i 1905 at Sverige og Norge lover å komme hverandre til unnsetning i tilfelle av et militært angrep. Foto: Scanpix
IKKE SIDEN 1905: Det er første gang siden unionsoppløsningen i 1905 at Sverige og Norge lover å komme hverandre til unnsetning i tilfelle av et militært angrep. Foto: Scanpix Vis mer
ETTER KRIGEN? Kanskje nordmenn og svensker blir så vante til å leve sammen igjen at de to landene bares slår seg sammen?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling