VIL FORHINDRE OVERGREP MOT BARN: En studie kalt Priotab (Paedophilia at risk - investigations of treatment and biomarkers) skal gjennomføres ved Karolinska Insitutet i Sverige. Foto: Izabelle Nordfjell / TT
VIL FORHINDRE OVERGREP MOT BARN: En studie kalt Priotab (Paedophilia at risk - investigations of treatment and biomarkers) skal gjennomføres ved Karolinska Insitutet i Sverige. Foto: Izabelle Nordfjell / TTVis mer

Sverige: Vil prøve kjemisk kastrering av pedofile for å forhindre overgrep mot barn

Startet rekruttering av 60 deltakere i mars. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske, medisinske universitetet Karolinska Institutet jobber i disse dager med å forske på preventiv behandling for pedofile.

- Hovedmålet med prosjektet er å minske antall seksuelle overgrep mot barn. For å gjøre det bruker vi en vitenskapelig testet behandling, sier Christoffer Rahm, hovedansvarlig for studien ved Karolinska, til Dagbladet

Han forteller at pedofile ofte opplever at samfunnet har fordommer mot dem, og at det derfor finnes et behov for saklig informasjon om diagnosen.

- Vanligst er at folk tror at pedofili er det samme som barneovergripere, men ikke alle med pedofili begår overgrep. Så finnes det også en vrangforestilling om pedofile som ekle menn som står utenfor en skolegård og venter på å plukke opp barn. Det finnes noen studier om pedofile som er blitt rekruttert fra rettspsykiatrien, men vi trenger studier som omhandler den «vanlige» pedofile, sier Rahm.

Vil akutt minske testosteronnivået

Den nye studien vil foregå i to til tre år. Et forskningsteam startet rekrutteringen av pedofile gjennom en telefonhjelpelinje i mars.

Deltakergruppen vil bestå av 60 personer, hvorav halvparten mottar behandling og halvparten opptrer som en placebogruppe. Verken deltakerne eller legene vil vite hvem som har fått hva.

- Dette er en akuttbehandling i form av én injeksjon som varer i omtrent tre måneder. Preparatet vi skal bruke er ganske nytt, men det har en liknende effekt som tidligere preparater. Forskjellen er at dette har en raskere virkning.

Hypoteste om at det vil redusere risiko for overgrep

Preparatet som skal brukes heter Degarelix. Det har tidligere kun blitt tatt i bruk i forbindelse med behandling av prostatakreft.

Ifølge Rahm er den vanligste bivirkningen irritasjon ved injeksjonsstedet. Kronisk behandling kan medføre andre bivirkninger, men i studien er det snakk om én enkelt injeksjon.

- Legemiddelet minsker akutt testosteronnivået og siden testosteron regulerer hjernefunksjonene som ligger bak risikofaktorene har jeg en hypotese om at det også vil redusere risikoen for at pedofile begår overgrep mot barn, sier Christoffer Rahm.

Han legger fram tre ulike risikofaktorer hos pedofile: Høy sexlyst, redusert selvreguleringskapasitet og lav empati.

Den svenske avisa Dagens Nyheter skriver at man regner at mellom tre og fire prosent av befolkningen har seksuelle fantasier om barn, og at noen av dem dermed regnes som pedofile.

Det finnes ingen oversikt over antall pedofile i Norge, og Store medisinske leksikon henviser til amerikanske studier når de oppgir tall.