Sverige vil skape Midtøsten-fred

Sverige ønsker å gjøre comeback som Midtøsten-megler, og har innbudt den palestinske presidenten Yasser Arafat til Stockholm til helgen. Norge deltar ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske regjeringen har innbudt representanter for USA og Russland, araberstatene, EU-kommisjonen og EUs formannsskap.

Norge har vært en drivkraft i fredsarbeidet, men nå ser det ut som om Norge spiller en mindre rolle. Utenriksdepartementet har nemlig ikke anledning til å delta.

Ikke tid

- Utenriksminister Knut Vollebæk har fått invitasjon til å delta, men har svart nei. Han har ikke tid, sier pressetalsmann Ingvard Havnen.

Også for ti år siden var Arafat i Stockholm som følge av et svensk fredsinitiativ. På tiårsdagen for det forrige møtet arrangerer den svenske regjeringens spesialutsending i Midtøsten, tidligere utenriksminister Sten Andersson, et internasjonalt møte i Stockholm.

- Dessuten er det rimelig å regne med at representanter for israelske politiske partier vil stille opp, sier pressetalsmann i svensk UD Jens Odlander, og antyder at det kan bli vanskelig å få representanter for Benjamin Netanyahus israelske regjering til Stockholm.

«Gjennombrudd»

Besøket for ti år siden ble fra svensk side beskrevet som et gjennombrudd i Midtøsten-forhandlingene. Men gjennombruddet kom egentlig først uken etter. Planen var at Arafat under sitt Stockholm-besøk skulle erklære at palestinerne var rede til å forhandle med Israel på grunnlag av FN-resolusjonene 242 og 338, som blant annet gir Israel rett til å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser. Dessuten skulle PLO gi opp terrorismen.

Dette var amerikanernes krav for å gjenoppta den brutte kontakten med Arafat. Men Arafat kom aldri med de forventede erklæringene i Stockholm. Han fikk kalde føtter i det avgjørende øyeblikket, og hans tvetydige signaler ble underkjent av USA, forteller den daværende amerikanske utenriksminister George Schultz i sine memoarer.

Men en uke etterpå kom likevel Arafats erklæring i Geneve. Da hadde Sten Andersson presset Arafat meget hardt under en ekstraordinær generalforsamling i FN, og USA var meget fornøyd med den svenske innsatsen.

(NTB)