Vaksine

Sverige vurderer vaksine mot vannkopper

Dette året avgjør det svenske folkehelseinstituttet om en vaksine mot vannkopper bør inkluderes i det nasjonale barnevaksinasjonsprogrammet.

VANNKOPPER: Sverige vurderer å inkludere vaksine mot vannkopper i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VANNKOPPER: Sverige vurderer å inkludere vaksine mot vannkopper i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en effektiv vaksine. Vaksinerer man med to doser, fjerner man i prinsippet sirkulasjonen av vannkopper i samfunnet.

Det sier sjef for vaksinasjonsprogrammet i det svenske Folkehelsinstuttet, Adam Roth, til Sveriges nasjonale nyhetsbyrå, TT, ifølge Expressen.

I løpet av 2019 blir det klart om våre svenske naboer nå vil inkludere vannkopper i sitt nasjonale barnevaksinasjonsprogram. Vaksinen har ikke vært vurdert innført i Norge og det er heller ingen umiddelbare planer om dette, forklarer overlege Margrethe Greve-Isdahl i avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

- Det er en komplisert vurdering. Man må ta med i betraktningen at innføring av vannkoppevaksine til alle barn gjennom barnevaksinasjonsprogrammet kan medføre at det blir flere tilfeller av helvetesild hos godt voksne personer i en periode.

Stor reduksjon i sykdomstilfeller

Vannkopper er en smittsom barnesykdom som er forårsaket av viruset Varicella-Zoster, og rammer nærmest alle i løpet av livet.

Ifølge helsenorge.no er hovedsymptomet ved vannkopper utslett som begynner som runde, røde flekker og gjerne sprer seg gradvis over hele kroppen. I tillegg er det også vanlig med nedsatt allmenntilstand og feber. De fleste får sykdommen bare én gang i løpet av livet, og de aller fleste får den som barn. Selv om sykdommen ofte rammer hardere jo eldre man er, blir de aller fleste friske uten behandling. Vannkopper er altså en sykdom som tar svært få liv.

Både i Italia, Tyskland og i USA blir barn i dag vaksinert mot vannkopper. I sistnevnte land ble Varicella-vaksinen innlemmet i vaksinasjonsprogrammet i 1996, og i åra fra 2000 - 2005 skal amerikanske myndigheter ha opplevd en reduksjon av sykdomstilfeller på hele 82 prosent.

I Italia var vaksinen mot vannkopper blant vaksinene som ble gjort obligatorisk i 2017, som følge av det myndighetene mente var en utbredelse av feilinformasjon om vaksiner.

- Kan senke sykdomsbyrden

Tre kriterier må vurderes før det svenske folkehelseinstituttet kommer med sin anbefaling til regjeringen: Hvorvidt den effektivt forebygger sykdomsbyrden i samfunnet, at den er samfunnsøkonomisk forsvarlig og at den er etisk forsvarlig. Under dette ligger også en vurdering av mulige bivirkninger som følge av vaksinen.

- Fordelene er at man kan senke sykdomsbyrden. Vannkopper rammer jo i prinsippet alle i Sverige. Som oftest er det en mild sykdom, men hvert år er det 300-400 sykehusinnleggelser blant unge som følge av sykdommen, og omtrent halvparten så mange blant eldre, sier Roth.

I tillegg understreker han at en vaksine mot vannkopper vil få positivt utfall på antall sykedager for småbarnsforeldre.

Anbefales for enkelte

Varicella-vaksinen ble utviklet allerede på 1970-tallet. Selv om en vaksine mot vannkopper ikke er inkludert i Norges nasjonale barnevaksinasjonsprogram, fikk vaksinen markedsføringstillatelse i 1997. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksinen for ungdom og voksne som ikke har hatt vannkopper som barn, spesielt for kvinner dersom de planlegger å bli gravide.

Hvorvidt vaksinen også kan bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge på sikt, er det vanskelig å si noe sikkert om, forklarer Greve-Isdahl.

- En norsk bakgrunnsundersøkelse om hvor godt befolkningen er beskyttet mot vannkopper, har blant annet vist at hele 90 prosent av unge voksne i Norge har gjennomgått sykdommen.

HEVETESILD: Det er blant annet frykt for økt forekomst av helvetesild som gjør at Varicella-vaksinen ikke er inkludert i norges barnevaksinasjonsprogram. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HEVETESILD: Det er blant annet frykt for økt forekomst av helvetesild som gjør at Varicella-vaksinen ikke er inkludert i norges barnevaksinasjonsprogram. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

En annen undersøkelse har også pekt på at vaksinen kan føre til en økt forekomst av helvetesild, forklarer hun. Dette fordi Varicella-Zoster- viruset blir værende i kroppen etter at man har hatt vannkopper, og kan seinere gi utbrudd av helvetesild. At man jevnlig utsettes for viruset grunnet naturlig sirkulasjon av vannkoppesmitte i samfunnet, gjør at immunsystemet får små oppfriskningsdoser av viruset og derfor at viruset sjeldnere reaktiveres og fører til utbrudd av helvetesild hos dem som har hatt vannkopper.

- Man har blant annet sett at de som har mye kontakt med barn sjeldnere får helvetesild, enn de som ikke er det. Viruset kan reaktiveres ved lavere immunforsvar, noe som også gjør at de fleste som får helvetesild, gjerne får det i høyere alder, sier Greve-Isdahl.

At så mange land har vaksinen som en del av sitt vaksinasjonsprogram, mener hun kan ha flere årsaker. I land som ikke har en sykepengeordning, eller som ikke dekker lønn ved fravær på grunn av sykdom hos barn, kan det være økonomiske motiver for å innføre vaksinen. Noen land kan også ha vurdert at vannkoppesykdom fører til stor belastning for enkelte med alvorlig sykdomsforløp og sykehusinnleggelse. Enkelte land har i tillegg også innført en vaksine mot helvetesild, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer