sverige

asdasd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en leilighet på hemmelig adresse i Sverige sitter Nicklas Lagerlöf. Mobilen er endelig gått tom for batteri, og melding- og taleboksene sprengt. I en valgkamp full av sleipe triks, bakvasking og løgn trodde ikke Nicklas at han skulle bli rammet. Og ikke av seg selv.

- Da jeg leste om spionavsløringen søndag, på Expressen.se forstod jeg at det var meg selv som hadde satt i gang denne snøballen. Journalistene begynte å ringe rundt midnatt, forteller Nicklas.

Han er aktiv i Folkpartiet Liberalernes (Fp) ungdomsparti, Liberala Ungdomsforbundet (Luf), og hadde for inntill to dager siden flere verv på nasjonalt plan i ungdomsorganisasjonen. Når söta bror går til valgurnene søndag neste uke finner mange navnet hans på tredjeplass på Riksdagslisten.

Pandoras eske

I fjor høst fikk Nicklas tak i brukernavn og passord til Sveriges mest interessante datanettverk, i alle fall for de tusener på borgelig side i Sverige som rustet seg til landets mest avgjørende valgkamp på mange år.

Datanettverket, SAPNET, tilhører Sosialdemokratene (SAP), Arbeiderpartiets svenske søsterparti.

En valgkamp, med en samlet borgerlig opposisjon. En opposisjon under navnet «Alliansen», som har mulighet til å vinne regjeringesmakten i Sverige og som er klare til å styre landet. Om de lykkes, vil de avløse nesten 90 år sammenhengede sosialdemokratisk styre, i Sverige.

En inngående kunnskap om «sossernes» valgstrategi og politiske utspill er gull verdt i en valgkamp.

Nicklas logget inn.

- All hemmelig informasjon i det sosialdemokratiske partiet lå åpen for meg. Jeg forstod at det skulle få store konsekvenser om jeg gjorde noe mer, så jeg logget meg raskt ut igjen, sier Nicklas til Dagbladet.no.

Men Nicklas klarte ikke å holde oppdagelsen hemmelig. I en telefonsamtale med Lufs pressesekretær, Per Jodenius, fortalte han om den ufattlige skatten.

- Men siden den gang i fjor høst har jeg ikke visst noe. Det har jeg allerede fortalt politet, sier Nicklas, som tilbrakte deler av tirsdagen i avhør hos politiet, siktet for datainnbrudd.

- Var det ikke dumt å fortelle videre noe du forstod så godt kunne få enorme konsekvenser i en valgkamp?

- Jo det kan du si, men jeg tenkte faktisk ikke at dette kunne brukes til egen vinning. Det kan høres naivt ut, men jeg synes først og frems det var morsomt at en mann i SAP brukte klengenavnet «Sigge» som brukernavn og passord, sier Nicklas.

Per Jodenius var søndag den første til å bli tatt for spionasjon og antas av politiet å være den som har stått bak majoriteten av innbruddene på Sosialdemokratenes datanettverk. Mandag ransaket politiet Jodenius\' hybel og Fps kontorer i Stockholm. Presset på Nicklas, som Lufs kilde til passordet, økte.

- Man kan vel vi åpnet en Pandoras eske, sier Nicklas stille.

Ringte Jakobsen

Nicklas besvarte aldri telefonen fra media den natten nyheten eksploderte i svenske medier. På et skoleforedrag dagen etter merket han at nettet strammet seg.

- En journalist fra Sveriges radio var på skolen og forsøkte å finne meg. Så jeg avlyste den påfølgende skoledebatten og holdt meg unna. Noe som startet som en spøk hadde blitt storpolitikk, forstod jeg.

Etter å ha tenkt seg om ringte han Johan Jakobsen, Folkpartiets partisekretær.

- Han sa at jeg måtte legge alle kortene på bordet. Han ba om fakta og jeg var ærlig.

- Sa Jakobsen på noe tidspunkt til deg at han allerede i mars visste om hele situasjonen?

- Nei, vi ble bare enige om at jeg skulle snakke med Rapport (svenske TV-nyheter, red. anm.), sier Nicklas.

Etter TV-opptredenen, der Nicklas fortalte Sverige at han var mannen bak Sveriges «Watergate» trakk hans seg tilbake. Selv visste han ikke enda at det skulle bli et «Watergate». Eller at partisekretæren i Fp allerede hadde kjent til spionsaken siden mars. Tirsdag kveld tok sin hatt og gikk, fordi «det er best for Folkpartiet at jeg går av».

- Spørsmål om hvorfor jeg ikke reagerte kraftigere i mars skal ikke stå i veien for de viktige spørsmålene som valgkampen bør handle om, sa Jakobsen på en pressekonferanse i går.

Fotografer i buskene

Nicklas er skremt og lei seg. Skremt over hvor store konsekvenser det kan få å si bort fem små bokstaver, lei seg fordi familien, venner og kjæresten nedringes av journalister som lurer på hvor han er og om han vil si seg skyldig i tiltalen om datainnbrudd.

- Det er samma sak som når man tar noens nøkkel og går inn i noens bopel. Jeg får ikke gå inn i ditt hus bare fordi jeg har din nøkkel, sier påtalemyndighetens talskvinne, Maria Häljebo til Expressen.se.