- FLERE TILFELLER: Sverigedemokratene sitter i Riksdagen med 49 representanter. Nå hevder en svensk avis å vite at partiets IT-avdeling overvåker sine egne. Her er SD-leder Jimmi Åkesson, intervjuet i en annen anledning i juni. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- FLERE TILFELLER: Sverigedemokratene sitter i Riksdagen med 49 representanter. Nå hevder en svensk avis å vite at partiets IT-avdeling overvåker sine egne. Her er SD-leder Jimmi Åkesson, intervjuet i en annen anledning i juni. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Sverigedemokratene anklages for å overvåke sine egne medlemmer

- Bare om vi mistenker ulovligheter, sier partiets IT-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det omstridte svenske storpartiet Sverigedemokratene anklages for å overvåke sine egne medlemmer, blant annet for å finne ut hvem i partiet som lekker informasjon til pressen.

Det skriver avisa Expressen i dag.

De hevder at eposter de har fått tak i viser at partiets IT-avdeling - som anklages for å stå bak den påståtte overvåkningen - sjekker partimedlemmenes e-post for å holde oversikt over den interne opposisjonen i partiet.

- Ytterst, ytterst fåtall Expressen hevder interne SD-skriv viser at den påståtte e-postovervåkningen har pågått systematisk og at det er snakk om flere tilfeller. Det skal blant annet ha resultert i at en person fikk sparken.

Samtidig skal man ha kunnet søke på enkelte ord i partimedlemmenes e-poster, for så å varsles når det ble skrevet om emnet.

- Altså, det er snakk om et ytterst, ytterst fåtall, sier SDs sikkerhetssjef Bengt Malmberg til avisa.

- Jeg tror det er to tilfeller. Ellers har jeg ikke gjort det. Vi går ikke inn og leser andres e-post. Det skjer bare om det er mistanke om noe ulovlig. Ellers går vi ikke inn og gjør det, sier han.

At SD, som har 49 representanter i svenske Riksdagen, skulle overvåke sine egne, ble først tatt opp da lederen for Sverigedemokratenes ungdomsparti (SDU), William Hahne, ble avslørt i å ha brukt medlemsregisteret da han i e-post kalte inn til møte da han var ordførerkandidat i Stockholm.

- Alt du sender og blir tilsendt Da ledelsen fant ut av dette - trolig altså gjennom å kikke i hans e-poster - truet de med å kaste ham ut av partiet.

Han tok til Facebook for å varsle om det han mente var e-postovervåkning:

- SYSTEMATISK, FLERE TILFELLER: Her fra et av SDs mediahåndterings-møter, da Dagbladet intervjuet partileder Jimmi Åkesson i en annen anledning i juni. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
- SYSTEMATISK, FLERE TILFELLER: Her fra et av SDs mediahåndterings-møter, da Dagbladet intervjuet partileder Jimmi Åkesson i en annen anledning i juni. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Partilederen har i mange år brukt slike metoder. Jeg vet det er mange partimedlemmer som er uvitende om at andre leser e-posten deres. Alle som har @sverigedemokraterna.se-adresse risikerer å være eller å bli utsatt.

- Tenk på det framover, at alt du skriver og får sendt til deg på din @sverigedemokraterna.se-adresse kan leses av partiledelsen. Partiledelsens maktmisbruk har ingen grenser, skrev han.

- Mistenkte ulovligheter Partisekretær Richard Jomshof forklarer også at det er snakk om få tilfeller.

- Etter hva jeg vet, så skal det bare ha skjedd i ekstreme tilfeller der man har mistenkt at det kan ha skjedd noe ulovlig. Det er det jeg vet, sier Jomshof, som tiltrådte stillingen i februar, ifølge avisa.

Dagbladet var i kontakt med Sverigedemokratene onsdag morgen. De opplyser at de er opptatt på partisamling i Visby under den politiske Almedalsveckan, og at de først kan besvare henvendelsene seinere i dag.

De henviser til tilsvarene de har gitt til Expressen.