- Sverigedemokraterna forblir isolert

Sverigedemokraterna kommer neppe inn i den politiske varmen selv om partiet nå er representert i Riksdagen, mener valgforsker Anders Todal Jenssen.

ISOLERT:  Sverigedemokraterna har en mye lengre vei å gå enn Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti før det blir stuerent sier valgdorsker. Foto: Scanpix
ISOLERT: Sverigedemokraterna har en mye lengre vei å gå enn Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti før det blir stuerent sier valgdorsker. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Valgforsker Anders Todal Jenssen har ingen tro på at Sverigedemokraterna blir en del av det politiske etablissement med det første.

- Dette partiet har en mye lengre vei å gå enn Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti før det blir stuerent. Det vil minst være snakk om flere tiår etter min mening, sier Todal Jenssen til NTB.

Han viser til at Sverigedemokraterna er langt mer ekstreme og i større grad enn de to andre framstår som et protestparti som bare er opptatt av ett spørsmål - nemlig innvandring.

Fremmedfiendtlighet Der Sverigedemokraterna tuftet sin ideologi på fremmedfiendtlighet, var det misnøyen med velferdsstatens skatte- og avgiftsnivå som stimulerte Anders Lange og Mogens Glistrup til partidannelsene på høyre fløy i Norge og Danmark, anfører han.

- Innvandringspolitikken kom først til senere. Og mens Frp og Dansk Folkeparti er forsonlig innstilt overfor velferdsstaten, har ikke Sverigedemokraterna utviklet noen klar politikk på dette feltet, sier Todal Jenssen.

Han erkjenner imidlertid at Sverigedemokraterna med partileder Jimmi Åkesson i spissen de siste årene har tatt store steg i retning det etablerte.

- Partiet har allerede moderert seg såpass at mange svensker åpenbart ikke oppfatter det som uspiselig lenger. Med Jimmi Åkesson er det dress og slips og ikke brune skjorter, men mange vil mene at dette bare er ren fasade, sier han.

Uspiselig Mangeårig korrespondent for Sveriges Radio Per Ritzler tror heller ikke Sverigedemokraterna kommer inn i varmen med det første.

- Jeg tror knapt partiet har noen sjanse til å bli det. I motsetning til Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti er Sverigedemokraterna bygget på fremmedfiendtlighet og rasisme. Derfor er partiet så uspiselig, sier han til NTB.

Ifølge Ritzler våknet Sverige mandag til en bredside fra ytre høyre, etter å ha levd i årevis uten representasjon fra et ytterliggående høyreparti i Riksdagen.

- Det oppleves uvant og veldig usvensk. Uavhengig av om Sverigedemokraterna blir marginalisert, vil partiet ha Riksdagens talerstol som sin megafon. Dets talsmenn vil råde over kommunikasjonskanaler som de aldri tidligere har vært i nærheten av, sier han.

Pinlig Kjenner seg igjen - Det er pinlig når Fredrik Reinfeldt ikke vil rette seg etter de svenske velgernes avgjÃrelse og samarbeide med Sverigedemokraterna, sier leder Pia KjÃrsgaard i Dansk Folkeparti, ifølge Danmarks Radio.

Kjærsgaard har ledet Dansk Folkeparti siden det sprang ut av Fremskridtspartiet i 1995. Partiet har siden 2001 vært en del av regjeringens parlamentariske grunnlag, og Kjærsgaard sier hun kjenner seg igjen i Sverigedemokraternas situasjon.

- Sånn var det også ved valget i 1998, da ingen andre partier ville ta i oss med ildtang en gang, sier hun. Kjærsgaard har følgende råd til Sverigedemokraternas leder Jimmi Åkesson:

- Bare ta det rolig. De vil nok komme.

Bloggeren Jan Arild Snoen i Minerva mener de andre partienes avstandtaken bare er til gagn for Sverigedemokraterna.

- Jimmi Åkesson framsto i fjernsynskanalenes valgsendinger som en samarbeidets mann etter valgseieren. Klarer han Ã¥ opprettholde denne strategien - den stakkars representanten for folket som bare vil alle vel og samarbeider med alle, men som blir kalt stygge ord av lekekameratene og skjelt ut av en samlet elite, er velgerpotensialet stort, skriver Snoen i en kommentar til valget i Sverige.

(NTB)