Sverigedemokraterna kan havne i mektig vippeposisjon

Men å havne på vippen betyr imidlertid ikke makt for det innvandringskritiske partiet, men kaos i svensk politikk.

SANKER STEMMER: Sverigedemokraterna leder, Jimmie Åkesson, fikk hard medfart av demonstranter da han pratet til svenske velgere på Eidsvolls plass for drøyt tre uker siden. Velgerjakten til ytre høyre-partiet har imidlertid vært god - Sverigedemokraterna ligger an til å doble oppslutningen fra forrige valg, og kan bli Sverige tredje største parti. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SANKER STEMMER: Sverigedemokraterna leder, Jimmie Åkesson, fikk hard medfart av demonstranter da han pratet til svenske velgere på Eidsvolls plass for drøyt tre uker siden. Velgerjakten til ytre høyre-partiet har imidlertid vært god - Sverigedemokraterna ligger an til å doble oppslutningen fra forrige valg, og kan bli Sverige tredje største parti. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er så godt som sikkert at partileder Jimmi Åkesson, som var på velgerjakt blant 50 000 tusen svensker bosatt i Oslo for drøy tre uker siden, ikke får brukt makten som følge av at Sverigedemokraterna (SD) havner som «vågmästare» - i vippeposisjon.

En gjennomgang av stemmegivningen i Riksdagen det siste året, viser at SD har fungert som et støtteparti for den borgerlige regjeringen.

Det spiller likevel liten rolle - Moderaterna-leder og statsminister Fredrik Reinfeldt tar ikke i Åkessons parti med ildtang. Det gjør forsåvidt heller ingen andre av partiene i den svenske nasjonalforsamlingen.

LES OGSÅ: En svensk rysare, skriver Marie Simonsen

SD kan bli tredje største parti Men Reinfeldt kunne hatt god bruk for SDs velgerne. Ifølge svenske kommentatorer må statsministeren lokke en halv million velgere til seg på åtte dager.

Selv om det lenge har sett ut som at Socialdemokraternas leder Stefan Löfven og det rødgrønne alternativet skal feie de borgerlige ut av regjeringskontorene, er det rødgrønne forspranget halvert i løpet av valgkampen.

Ingen av blokkene har flertall, og det er her SD og Jimmi Åkesson kunne kommet inn. Partiet ligger an til å doble sin oppslutning fra riksdagsvalget i 2010, der SD fikk 5,7 prosent.

Gjennomgangstonen hos svenske kommentatorer er at et Sverigedemokraterna i vippeposisjon er et skrekkscenario. Löfven har gjort det klart at ytre høyre-partiet blir uten makt, dersom han blir statsminister.

Dette er styrkeforholdet mellom partiene, publisert i Svenska Dagbladets siste partibarometer i går. Socialdemokraterna er størst, Moderaterna nest størst, og Miljøpartiet og Sverigedemokraterna kniver om å bli Sveriges tredje største parti.

De ferskeste prognosene i forkant av det svenske valget neste helg, viser at avstanden mellom det rødgrønne alternativet og den sittende regjeringsalliansen likevel øker noe. Det skyldes imidlertid tilbakegang for de borgerlige regjeringspartiene, ikke framgang for opposisjonen.

Og nå går alarmen.

Krisestemning og angrepsplaner Expressen skriver i dag at fredagens meningsmåling i Svenska Dagbladet har skapt krisestemning i Socialdemokraternas leir, og avisa har snakket med valgkampmedarbeidere som stiller spørsmål ved strategien. I tillegg får Löfvens opptredner i flere partilederdebatter kritikk.

Overfor avisa avdramatiseres målingen av statsviter ved Gøteborgs Universitet, Marie Demker.

- Nyhetsmessig er dette en kalddusj for Socialdemokraterna. Men man bør ta denne undersøkelsen med stor forsiktighet. Det har kommet tre andre målinger denne uka som viser andre tall, og jeg vil utelukke at opinionen har endret seg fullstendig, sier hun.

Aftonbladet mener å kjenne til de to statsministerkandidatene Reinfeldt og Löfvens strategier for hvordan de skal angripe hverandre i valgkampens sluttspurt.
 

DUELL: Socialdemokraternas leder Stefan Löfven hilser på statsminister og leder av Moderaterna Fredrik Reinfeldt før partilederdebatten i Stockholm i går kveld. Foto: Jessica Gow / REUTERS
DUELL: Socialdemokraternas leder Stefan Löfven hilser på statsminister og leder av Moderaterna Fredrik Reinfeldt før partilederdebatten i Stockholm i går kveld. Foto: Jessica Gow / REUTERS Vis mer