TREDJE STØRST: Partileder Jimmie Åkesson mener det er store forskjeller mellom Sverigedemokraterna og Frp. Han mener det finnes likhetstrekk i innvandringspolitikken, men er tydelig på at han hadde trukket seg fra regjering hvis han hadde blitt tvunget å åpne lor 8000 syriske kvoteflyktninger. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TREDJE STØRST: Partileder Jimmie Åkesson mener det er store forskjeller mellom Sverigedemokraterna og Frp. Han mener det finnes likhetstrekk i innvandringspolitikken, men er tydelig på at han hadde trukket seg fra regjering hvis han hadde blitt tvunget å åpne lor 8000 syriske kvoteflyktninger. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Sverigedemokraterna lar seg inspirere av Siv Jensen og Frp

Dagbladet dro til Sverige for å finne ut hvorfor høyrepopulismen står så sterkt i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

STOCKHOLM (Dagbladet):Høyrepopulismen har aldri stått sterkere i Norden. I forrige uke feide Dansk Folkeparti sine motstandere av banen i folketingsvalget. Både finske Sannfinnene og norske Fremskrittspartiet sitter i regjering, og Sverigedemokraterna fosser fram på meningsmålingene.

Posterboy for det hele: 36 år gamle Per Jimmie Åkesson, født i Skåne og oppvokst i Blekinge. Yrke: Partileder for Sverigedemokraterna. Antrekk: Røde bukser , hvit skjorte og blazer med lommetørkle.

Hva skjedde med Norden?

Åtte menn sitter i ring på kontoret til Åkesson og drikker kaffe i pappkrus fra automaten på gangen. Nå skal partiledelsen diskutere det neste PR-stuntet til Sverigedemokraterna, Sveriges tredje største parti. Gutta ønsker å «ta over» den mest trafikkerte t-banestasjonen i Stockholm, og tapetsere vegger og tak med en beklagelse til turistene for at det er så mange tiggere i gatene. «Kom tilbake om noen år», er beskjeden. «Da sitter vi med makta».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn