Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere sympatisører i Frp, men Siv Jensen er lunken:

- Sverigedemokraterna ligger langt til venstre for Frp

Flere Frp-profiler sier til Dagbladet at de hadde stemt på Sverigedemokraterna om de kunne. Men partileder Siv Jensen mener partiet ligger for langt til venstre.

FLERE I FRP: Flere Frp-reprsentanter ville ha stemt på Sverigedemokratene om de kunne. Partileder Siv Jensen mener på sin side at avstanden mellom hennes parti og SD er svært stor.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLERE I FRP: Flere Frp-reprsentanter ville ha stemt på Sverigedemokratene om de kunne. Partileder Siv Jensen mener på sin side at avstanden mellom hennes parti og SD er svært stor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige. Men jeg forstår tilnærmingen mange har til dette, sier Jensen i en kommentar til Dagbladet.

- Sverige har ikke partier som åpent har tatt debatten om innvandring og integreringspolitikk. Flere bydeler er blitt ødelagt av den naive svenske innvandringspolitikken. Det tror jeg kan forklare dette partiets sterke framgang, fortsetter hun.

Støtte i Frp

- Hadde jeg vært bosatt i Sverige, så hadde jeg stemt Sverigedemokratene, skriver stortingsrepresentant Ulf Leirstein på Facebook.

Østfoldingen som var alene i Frps stortingsgruppe om åpent å støtte Donald Trump i den amerikanske valgkampen, takkes i kommentarfeltet av SDs profilerte riksdagspolitiker Björn Söder for støtten.

Men Leirstein er slett ikke alene om sitt syn i Frp-gruppa. Tidligere i sommer skrev tidligere justisminister Per-Willy Amundsen et innlegg hvor han slo fast at SDs partileder Jimmie Åkesson kan bli «statsmannen Sverige trenger».

- Jeg ville uten tvil stemt på Sverigedemokraterna, sier Amundsen til Dagbladet.

- Ingen alternativ

Dagbladet har via SMS spurt samtlige representanter i Frps stortingsgruppe om de ville ha stemt på Sverigedemokraterna dersom de var bosatt i Sverige. Blant de som har svart, er det flere som konkluderer slik Leirstein og Amundsen gjør.

- Sveriges største trussel er den hodeløse innvandringspolitikken som føres. Hadde jeg bodd i Sverige, hadde det ikke vært noen andre alternativer, svarer innvandringspolitisk talsperson Jon Engen-Helgheim.

- Ja, selvfølgelig, svarer Tor André Johnsen fra Hedmark på spørsmålet om han ville ha stemt på SD. Et like tydelig «ja» kommer fra Frps mann i presidentskapet, Morten Wold.

Christian Tybring-Gjedde, som overfor NRK tidligere i sommer slo fast at det «på mange måter» er naturlig med et samarbeid mellom Frp og Sverigedemokraterna, vil ikke gi et direkte svar.

- Det er ikke et spørsmål jeg trenger å forholde meg til, sier han.

Tar avstand

Langt de fleste Frp-representantene viser til at de bor i Norge og derfor overlater spørsmålet om stemmegivning ved riksdagsvalget til svenskene. Men parlamentarisk leder Hans Andreas Limi følger opp med en appell, uten å røpe hva han selv ville ha stemt:

- De øvrige partiene i Sverige bør respektere velgernes avgjørelse og gi SD den innflytelse som velgerne ønsker, sier han.

Andre i Frp-gruppa er tydelige på at SD ikke er deres foretrukne parti. Sivert Haugen Bjørnstad fra Trøndelag sier kort og godt nei på spørsmålet om han ville ha fulgt eksempelet til Leirstein og co.

Samme svar kommer fra Østfold-representanten Erlend Wiborg, mens Roy Steffensen fra Rogaland sier det slik:

- Jeg hadde nok snust på Liberalarna eller Moderaterna.

Forstår tilnærmingen

Frp-ledelsen har tradisjonelt pekt på avstandene mellom Frp og Sverigedemokraterna når spørsmålet stilles om fellestrekkene mellom de to partiene.

Og Frp-leder Siv Jensen velger fortsatt å betone forskjellene når hun blir spurt om de to partiene på hver side av Kjølen har nærmet seg hverandre. Hun mener SD er mye mer venstrevridd enn hennes eget parti.

- Frp har ikke formalisert samarbeid med noen andre partier, og vi har et klart ulikt ideologisk utgangspunkt enn Sverigedemokratiene. Frp ble til i kampen mot offentlige inngrep og høye skatter og kjempet for en mindre stat, mens de ligger langt til venstre for Frp, skriver hun i en kommentar til Dagbladet.

- Jeg har ikke gjort noen vurdering av hvor like eller ulike vi er i dag, all den tid vårt ideologiske utgangspunkt er så utrolig forskjellig, fortsetter hun.