Sverige:

Sverigedemokraterna med oppsiktsvekkende valgvideo: - De ønsker å provosere

Tegner et bekmørkt bilde av Sverige i valgvideo.

TIDLIG VALGVIDEO: På Sverigedemokraternas facebookside ble denne videoen lagt ut. Det har skapt sterke reaksjoner. Video: Sverigedemokraterna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 9. september neste år er det valg i Sverige. Partiet Sverigedemokraterna publiserte fredag deres siste valgkampvideo, hvor partileder Jimmie Åkesson tegner et bekmørkt bilde av Sverige. Han legger skylda på partiene Sosialdemokratene og Moderatene, og på svensk media.

I videoen ser man bilder av blålys og brennende bygninger, og Åkesson snakker om det han kaller «masseinnvandringen».

Terror og voldtekt

Fakta om Sverigedemokratene

  • Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.
  • Grunnlagt 1988.
  • Partileder Jimmie Åkesson.
  • Tredje største parti i Riksdagen, med 49 av 349 representanter.

- Der det en gang var orden og trivsel, er det nå piggtråd og overvåkningskamera. Dere har skapt er Sverige hvor familier flytter, fordi de ikke lenger føler seg trygge i sitt eget hjem.

I videoen snakker Åkesson om Sverige som har blitt et land der kvinner voldtas og jenter giftes bort mot sin vilje.

- I Sverige er nå terror blitt en virkelighet. Svensker angripes, lemlestes og drepes på åpen gate.

Videoen er delt mer enn 2000 ganger på Facebook og blant de nesten 500 kommentarene til videoen er det mange som hyller partiet:

«Jeg håper av hele mitt hjerte at du, Jimmie Åkesson blir statsminister».

«Verdensklasse. Man kjenner hvordan vikingblodet bobler og stridsøksen maxes».

«SD er det beste for Sverige. Denne videoen viser eksakt det jeg selv tenker».

- Ønsker reaksjon

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, tror formålet med denne videoen er å provosere og skape debatt.

- De ønsker trolig å få en motreaksjon fra andre deler av det svenske samfunnet. Det at de blir dømt at den politiske eliten kan være en fordel for dem og er en kjent strategi blant andre høyrepopulistiske partier, sier Bergh til Dagbladet.

Han forklarer at det ikke bare er budskapet som er målet med en slik video.

- Målet deres er også å provosere og vise at de sier det de andre ikke syns er greit.

Bergh mener partiet med videoen kan nå flere potensielle velgere.

- Med dette treffer de dem som er helt enig i budskapet som kommer fram i videoen. I tillegg kan de få støtte fra dem som ikke har noe forhold til de andre partiene og den politiske eliten i Sverige, sier Bergh.

Han fortsetter:

- De tjener på at det blir debatt rundt innvandring og om retorikk. Men det er også en risiko ved å provosere og de kan ende opp med å gå for langt.

- Skrekkpropaganda

Flere svenske politikere reagerer på filmen, og Sosialdemokratenes Anders Ygeman kaller filmen skrekkpropaganda og mener den viser at Sverigedemokraterna er stressa før valget i september.

- Velgerne ser gjennom skrekkpropaganda og kommer til å vende seg mot partiet som ser framover for Sverige. Filmen er klinisk fri for løsning, sier Ygeman til Svenska Dagbladet.

Leder for det svenske Centerpartiet, Annie Lööf, mener videoen er et bevis på at Sverigedemokraterna vil skape kaos.

- Med dette viser de at de er ytteligere radikalisert. Dette er et bevis på at de vil lage kaos og ikke er til å stole på, sier hun ifølge avisa Samtiden.

Svenska Dagbladet har vært i kontakt med Sverigedemoktratenes partisekretær, Richard Jomshof, som forsvarer videoen.

- I Sverige er det fortsatt mange som ikke forstår hva politikken har ført til. Det er klart de vil bli sjokkert, men politikk handler om å vekke følelser, sier han.

- Muslimer ikke 100 prosent mennesker

Det er ikke bare partiets nye valgkampvideo som får oppmerksomhet. Under helgas landsmøte fikk politiker Martin Strid kraftig kritikk for en uttalelse om muslimer.

I et resonnement, som ble sendt direkte i SVT Forum lørdag, snakker Strid om en skala fra 0 til 100 der man i den ene enden er 100 prosent «menneske» og i den andre enden 100 prosent «muhammedaner», skriver NTB.

- Hvis man er eks-muslim, da har man kommet ganske langt mot å bli fullt ut menneske, sa Strid, som også føyde til at han vil «befri muslimer fra islam».

Strid har beklaget uttalelsen og ifølge svensk TV4 trekker han seg fra partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer