Sverigedemokraterna størst i 95 valgkretser

I en av dem fikk høyrepopulistene 36,8 prosent.

VILL JUBEL: Spontane gledesscener brøt ut under Sverigedemokraternas valgvake i natt. Foto: ANITA ARNTZEN / DAGBLADET
VILL JUBEL: Spontane gledesscener brøt ut under Sverigedemokraternas valgvake i natt. Foto: ANITA ARNTZEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det politiske Sverige - og Norge - er fremdeles rystet etter den formidable framgangen for høyrepopulistiske Svergiedemokraterna (SD) i gårsdagens riksdagsvalg. Partiet fikk 12,9 prosent av stemmene og med det 49 plasser i Riksdagen, mer enn en fordobling på begge områder.

Storavisa Aftonbladet har finlest resultatene fra hver enkelt av de 5837 valgkretsene. Resultatet er oppsiktsvekkende; mens SD ikke ble størst i noen valgkretser i forrige valg i 2010, fikk de denne gange flest stemmer i hele 95 kretser.

Sveriges aller mest SD-vennlige valgkrets er Gusselby i Lindesberg, som ligger midt i landet. Her fikk det innvandringsfiendtlige partiet 36,8 prosents oppslutning.

Flest i sør Aftonbladets undersøkelse viser for øvrig at de fleste av kretsene der SD fikk flest stemmer, ligger i Skåne i Sør-Sverige - partileder Jimmie Åkessons hjemdistrikt. De er også konsentrert i Västra Götaland.

Daniel Poohl, sjefredaktør i det antirasistiske tidsskriftet Expo, merker seg at de mest SD-vennlige kretsene ligger «i periferien».

- Partiet lokker velgere som lever langt fra maktens sentrum. De føler ikke at politikerne er der for å løse deres problem, sier han til Aftonbladet.

Poohl peker også på at Jimmie Åkesson tilsynelatende har fått uttelling for å dra til småkommuner der ingen andre partiledere ville finne på å dra under valgkampen.

- Det er en høyst bevisst strategi, og et signal til de andre politikerne: Valget handler ikke bare om storbyvelgerne, men om alle, sier Daniel Poohl.

Liten innflytelse På tross av den fantastiske framgangen for SD ligger lite an til umiddelbar politisk omveltning i Riksdagen; ingen av de andre partiene i nasjonalforsamlingen vil samarbeide med dem.

SD ble i sin tid stiftet av folk med fortid i de dels ytterliggående høyrepartiene Framstegspartiet Sverigepartiet og Bevara Sverige Svenskt. Sistnevnte kjempet bl.a. for hjemsendelse av innvandrere uten kulturelt og etnisk slektskap med nordiske folk, og forbud mot internasjonal adopsjon.