Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas rådgiver skal ha holdt på anonymt i fire år: - Arabere er «jordas avskum»

Jobber for partileder Jimmie Åkesson.

KONFRONTERT: Mikael Bystedt (37) er Riksdagskandidat for Sverigedemokraterna og skal i årevis skrevet anonyme hatmeldinger på nettet, ifølge Expressen, som her konfronterer ham med det han har skrevet. Video: Expressen TV Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksdagskandidaten Mikael Bystedt (37) jobber som pressemedarbeider for Jimmie Åkesson i det svenske partiet Sverigedemokraterna.

Expressen skriver at de nå kan avsløre at 37-åringen har skrevet hundrevis av kommentarer på de svenske nettstedene Avpixlat og Fria tider, samt den amerikanske siden Breitbart.

Privat e-post

Da den svenske innvandringskritiske nettavisen Fria Tider omtalte at moskeer i London brant ned, kommenterte Bystedt, ifølge Expressen:

«Jævla bra gjort. Nå håper vi at dette sprer seg til Sverige som en ild».

Ifølge Expressen har 37-åringen systematisk delt de hatefulle kommentarene på nettsidene i fire år, fra 2012 til 2016, og alle anonymt. Kommentarene skal ha blitt skrevet fra en konto som er koblet til hans private e-post-adresse, som han brukte da han ble medlem i Sverigedemokraterna i 2013.

Ifølge Expressen skrev han våren 2016 på Avpixlat:

«Altså, det er ikke innvandrere som voldtar … det er MUSLIMER. Over alt der de kommer skaper de alltid problemer».

- Ren ondskap

Året før, i 2015, skal han på samme side ha foreslått at «Sverige skal utvise alle muslimer» under begrunnelsen «Islam er ren ondskap». Han skal videre ha beskrevet arabere som «jordas avskum».

Totalt skal mannen ha skrevet cirka 500 slike hatefulle ytringer på de ulike nettsidene, skriver Expressen som har konfrontert Bystedt med meldingene.

Til avisa sier politikeren at han ikke kjenner igjen kommentarene. Samtidig bekrefter han at det i kommentarene er spesifikke personopplysninger om han selv.

Dagbladet tok kontakt med kommunikasjonsavdelingen til Sverigedemokraterna tidlig tirsdag ettermiddag for kommentar. De har ennå ikke svart.

Partimedlemmer

Bystedt er ikke den eneste fra partiet som har skapt kontroverser. Politikeren Kent Ekeroth var i 2012 involvert i en kontroversiell sak da han og partikollegaer ble filmet utstyrt med jernstenger på byen i Sverige. I 2015 ble samme mann angrepet av en kvinne på et utested i Stockholm.

Sverigedemokraterna, som ble grunnlagt i 1988 og ledes av Jimmie Åkesson, definerer seg selv som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

Valg

Til høsten, den 9. september, er det valg i Sverige. Og i en video som ble publisert i fjor, tegnet også partileder Jimmie Åkesson et bekmørkt bilde av Sverige, der han snakker om det han kaller «masseinnvandringen», samtidig som det vises bilder av blålys og brennende bygninger.

Da Dagbladet i 2015 intervjuet partilederen, og stilte ham spørsmålet:«Dere vil redusere innvandringen til Sverige med minst 90 prosent. Er du rasist?» - svarte Åkesson:

- Nei, det er jeg ikke. Jeg har ikke slike holdninger, sier Åkesson til Dagbladet, tydelig lei av spørsmålet.

I SVERIGE: Tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs Sverige-besøk har fått stor oppmerksomhet. Her forklarer hun hvorfor hun mener at besøket er viktig. Video: Øistein Monsen Vis mer Vis mer