<strong>MARKERTE MISNØYE:</strong> Sveriges finansminister markerte mandag sin misnøye med Ugandas nye lov mot homofili og dro rett i et møte med homoaktivister da han ankom landet.
Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / NTB scanpix
MARKERTE MISNØYE: Sveriges finansminister markerte mandag sin misnøye med Ugandas nye lov mot homofili og dro rett i et møte med homoaktivister da han ankom landet. Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / NTB scanpix Vis mer

Sveriges finansminister møtte homoaktivister i Uganda

Markerte sin misnøye med Ugandas nye lov mot homofili.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansminister Anders Borgs besøk i Uganda var planlagt for lenge siden, og det var derfor tilfeldig at han ankom landet samme dag som president Yoweri Museveni undertegnet den kontroversielle loven.

Loven innebærer blant annet at homofile risikerer fengsel på livstid dersom de praktiserer sin seksuelle legning, og den gjør det også straffbart å ikke anmelde noen som kan mistenkes for å være homofile.

Norsk bistandsyndling Uganda har vært norsk bistandsyndling i Afrika og landet har siden Museveni kom til makten i 1986 mottatt over 6 milliarder bistandskroner fra Norge.

Bistanden har de siste årene ligget på rundt 400 millioner kroner i året, men 50 millioner av årets bistand vil bli holdt tilbake i protest mot den nye loven mot homofili.

- Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettssituasjonen i Uganda. Vi frykter i likhet med lokale organisasjoner at loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter i landet, sa utenriksminister Børge Brende (H) mandag.

- Sosial imperialisme President Museveni inviterte internasjonal presse til å overvære mandagens undertegning av loven. Han benyttet anledningen lange ut mot vestlige land, som han anklager for å drive «sosial imperialisme» gjennom å forsøke å påføre afrikanske land sine egne sosiale verdier.

Borg viste med tydelighet hva han og Sverige mener om saken da han ankom Kampala mandag kveld og dro direkte til et møte med homoaktivister, melder Sveriges Radio.

- Svensk bistand handler mye om å støtte organisasjoner som arbeider med menneskerettigheter og styrke det sivile samfunn. Dette er en veldig naturlig oppgave for Sverige i denne typen land, sa Borg.

Sverige gir årlig 250 millioner kroner til Uganda og har foreløpig ikke varslet kutt eller omdisponering av bistanden.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer