«Sveriges Fritzl»: - Skulle bortføre ei jente og ha henne som kjæreste

Legen er også under etterforskning for å ha planlagt bortføringer i Oslo og København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For ei drøy uke siden ble den svenske legen Martin Trenneborg (38) - kalt «bunkerlegen» eller «Sveriges Fritzl» - dømt til ti års fengsel. Han ble funnet skyldig i å ha bortført en kvinne og holdt henne fanget i en lydtett bunker i seks dager.

Kvällsposten skriver i dag at legen nå er under etterforskning for å ha planlagt to ytterligere bortføringer sommeren i fjor - en i Oslo og en i København. Avisa har tidligere skrevet at 38-åringen gjennomførte en «generalprøve» i Oslo og annen planlegging i København før han til slutt bortførte en kvinne i Stockholm 12. september i fjor.

Ifølge sin forsvarer Mari Schaub nekter Trenneborg straffskyld. Påtalemakten har så langt ikke bekreftet at den pågående etterforskningen dreier seg om «generalprøven» i Oslo og forberedelsene i København.

- Dyp depresjon Rettsforhandlingene i den avsluttede rettssaken i Kristianstad i Skåne gikk for lukkede dører, men nå er lydopptakene offentliggjort og referert av Kvällsposten. På opptakene hører man Trenneborg forklare hvorfor han gjorde som han gjorde.

- Det virker kanskje litt makabert, men det er slik jeg har resonnert. Det er da jeg kommer på tanken om å bortføre noen og holde henne innesperret som - ja, kjæreste, får jeg vel si, da.

Trenneborg forklarer at han var i fjor høst var inne i en dyp depresjon, bl.a. fordi to av vennene hans døde, og fordi han stadig mislyktes i å inngå langvarige forhold til kvinner. Det var da planen om å bruke bunkeren han hadde anlagt under eiendommen sin i Skåne, tok form.

KOSTBARE MASKER: Trenneborg eier flere masker verdt titusenvis av kroner. Kvinnen har forklart at han en dag kom til henne iført en av dem, og lurte henne til å tro at han var en annen mann som skulle sette henne fri. Foto: Politiet / / EPA / NTB Scanpix
KOSTBARE MASKER: Trenneborg eier flere masker verdt titusenvis av kroner. Kvinnen har forklart at han en dag kom til henne iført en av dem, og lurte henne til å tro at han var en annen mann som skulle sette henne fri. Foto: Politiet / / EPA / NTB Scanpix Vis mer

- Sett i ettertid hadde det klart vært bedre å oppsøke profesjonell hjelp, sier han.

Bunkeren hadde han fått bygd i 2009, på grunn av en dragning mot ulike typer sikkerhetsrom - en interesse han medgir kan framstå som litt merkelig.

- Brukte list Trenneborg kom til at han 1. kunne bruke vold, 2. trusler om vold, og 3. list for å få det som han ville. Legen sier han landet på sistnevnte alternativ, som gikk ut på å dope ned kvinnen og ta henne med til eiendommen.

- Man sovner inn, og så seinere våkner man opp. Det er selvsagt ikke morsomt å våkne opp slik, men da har man fjernet delen med vold og trusler om vold, forteller 38-åringen.

Han brukte noe tid på å perfeksjonere metoden: å gi kvinnen sjokoladeovertrukne jordbær som han injiserte med et beroligende medikament. Etter «generalprøvene» i Oslo og København gjorde han alvor av planen i Stockholm 12. september.

DØMT: Lege Martin Trenneborg (38) ble i forrige uke dømt til ti års fengsel for frihetsberøvelse, men frikjent for voldtekt. Foto: Per-Olof Sännås / Aftonbladet / IBL / NTB Scanpix
DØMT: Lege Martin Trenneborg (38) ble i forrige uke dømt til ti års fengsel for frihetsberøvelse, men frikjent for voldtekt. Foto: Per-Olof Sännås / Aftonbladet / IBL / NTB Scanpix Vis mer

Den utpekte var en kvinne han traff på nettet. Da de møttes fysisk, hadde han med seg jordbærene; han hadde merket hvilke bær han ikke skulle spise selv, for å unngå å sovne.

«Point of no return» Kvinnen sovnet i 20-21-tida, og imens funderte Trenneborg intenst på om han skulle fortsette til «neste fase». Etter at kvinnen etter en stund våknet til igjen og han ga henne juice med mer medikamenter for å få henne til å sovne igjen, bestemte han seg for å gjennomføre planen - han var forbi «point of on return», som han sa.

Legen satte håndjern på kvinnen og fraktet henne ut i bilen i en rullestol. Så kjørte han fra Stockholm til Kristianstad, der han plasserte henne i bunkeren.

Trenneborg ble avslørt seks dager seinere, da han kom inn på en politistasjon i Stockholm med kvinnen, som i mellomtida var meldt savnet. Årsaken var at han trengte tilgang til leiligheten hennes, som da hadde fått byttet lås. Politiet fattet mistanke, og kvinnen bekreftet at hun ble holdt mot sin vilje. Legen ble pågrepet på stedet, skriver Aftonbladet.

Sexkontrakt Bunkeren har 32 cm tykke vegger, er lydtett og enkelt innredet. Kvinnen ble forelagt en tiårskontrakt som ville forkorte bunkeroppholdet mot visse seksuelle seksuelle tjenester, og vice versa: forlenge oppholdet dersom hun nektet.

Noen få ganger i løpet av fangenskapet fikk kvinnen bevege seg utenfor bunkeren for å dusje, iført håndjern.

SPARSOMMELIG INNREDNING: Her, inne i bunkeren, skulle den bortførte kvinnen i utgangspunktet bo i ti år. Foto: Politiet / EPA / NTB Scanpix
SPARSOMMELIG INNREDNING: Her, inne i bunkeren, skulle den bortførte kvinnen i utgangspunktet bo i ti år. Foto: Politiet / EPA / NTB Scanpix Vis mer

De rettsmedisinsk sakkyndige fant Trenneborg strafferettslig tilregnelig, og dømte ham for frihetsberøvelse, men frifant ham for voldtekt. I tillegg til ti års fengsel må han betale kvinnen 180 000 svenske kroner i oppreisning.

Oslo politidistrikt har tidligere bekreftet overfor VG at de bistår sine svenske kolleger i etterforskningen av «generalprøven» i byen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer