Sveriges hærsjef: Sverige kan være i krig om noen år

Generalmajor Anders Brännströms advarsel om krig vekker oppsikt i Sverige.

BRANNFAKKEL: Sveriges armesjef, generalmajor Anders Brännström (i Napoleon-positur med hånda innenfor militærjakka) under prins Carl Phillips besøk his de svenske styrkene i Mazar-e Sharif i 2012. Brännstrøms brannfakkel om at Sverige kan være i krig om få år er skrevet i en brosjyre som sendes til deltakere militærseminaret mMarkstridsdagarna. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
BRANNFAKKEL: Sveriges armesjef, generalmajor Anders Brännström (i Napoleon-positur med hånda innenfor militærjakka) under prins Carl Phillips besøk his de svenske styrkene i Mazar-e Sharif i 2012. Brännstrøms brannfakkel om at Sverige kan være i krig om få år er skrevet i en brosjyre som sendes til deltakere militærseminaret mMarkstridsdagarna. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Påstandene fra den svenske hærsjefen er skrevet i en brosjyre som deles ut til forsvarsstaben og myndighetene som skal delta ved Markstridsdagarna i Boden i Norrbotten. I brosjyren skriver Brannström:

«Situasjonen vi opplever i verden rundt oss, og som også framgår av innretningsbeslutningen leder til konklusjonen at vi kan være i krig om noen år. For oss i arméen gjelder det med all kraft vi kan mønstre, å gjennomføre det som framgår av de politiske beslutningene», skriver Brännstrøm.

«Det er mot det bakteppet Markstridsdagarna 2016 skal sees. Det er ett ekstra påtagelig alvor i vår virksomhet nå sammenlignet med tidligere. Alle i arméen og alle som kan støtte oss, må forenes i arbeidet for en bedre krigsevne».

Hærsjefen viser til Riksdagens vedtak om forsvarsmaktens virksomhet 2016-2020, og mener den understreker at «kravet til væpnet stridsevne mot en kvalifisert motstander er gjort tydelig».

Det er ifølge Expressen første gang i nyere at en leder i forsvaret sier at Sverige kan være i krig om noen år.

Talsmann for forsvarskomiteen i den svenske Riksdagen, Allan Widman (L), stiller seg bak generalmajorens alarmerende utspill.

- Min vurdering er at situasjonen nå er så alvorlig at også Sverige, etter mer enn 200 års fred, må forberede oss på væpnede konflikter i vårt nærområde, og konflikter som involverer oss, sier Widman til Expressen.

Han peker ut Russland som den mest konkrete trusselen:

- Det kommer før eller siden til et punkt der Vladimir Putin blir presset politisk. Spørsmålet er hva han gjør i den situasjonen, sier Widman.

Mikael Oscarsson (KD) som også sitter i forsvarskomiteen, stemmer i:

- Vi må få en endret mentalitet innen forsvaret og i politikken, og innse at Sverige kan bli angrepet. Føler man seg truet i Baltikum, så er vi også truet. Vi må kunne agere i krise og krig, på ordentlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer