Sveriges regjering vedtar å anerkjenne Palestina som stat

Torsdag vedtar den svenske regjeringen å anerkjenne Palestina som stat, opplyser landets utenriksminister.

VEKKER OPPSIKT: - I dag fatter regjeringen vedtak om å anerkjenne staten Palestina, skriver utenriksminister Margot Wallström fra Socialdemokraterna i en debattartikkel i avisen Dagens Nyheter torsdag. Foto: ANNIKA  AF KLERCKER / TT / NTB scanpix
VEKKER OPPSIKT: - I dag fatter regjeringen vedtak om å anerkjenne staten Palestina, skriver utenriksminister Margot Wallström fra Socialdemokraterna i en debattartikkel i avisen Dagens Nyheter torsdag. Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag fatter regjeringen vedtak om å anerkjenne staten Palestina, skriver utenriksminister Margot Wallström fra Socialdemokraterna i en debattartikkel i avisen Dagens Nyheter torsdag.

Den svenske regjeringen informerte mandag utenrikskomiteen i Riksdagen om at Sverige i løpet av kort tid ville anerkjenne staten Palestina. Nå er det klart at dette vil skje i torsdagens statsråd.

Ifølge debattartikkelen mener regjeringen at de folkerettslige kriteriene for en anerkjennelse er oppfylt. Det til tross for at Palestina ikke har kontroll over et territorium med definerte grenser.

Stefan Löfven, som ble ny statsminister i Sverige etter valget i september, opplyste i sin regjeringserklæring den 3. oktober at den nye regjeringen ville anerkjenne Palestina som stat. Det førte til at det israelske utenriksdepartementet kalte inn Sveriges ambassadør i Tel Aviv for å protestere mot beslutningen. Israels utenriksminister har også vært åpent kritisk til forslaget.

Ingen av de nordiske landene ønsker å gjøre det samme, og USA mener beslutningen er forhastet.

(NTB)