BEKYMRET: Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er bekymret for landets coronasituasjon. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / NTB Scanpix
BEKYMRET: Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er bekymret for landets coronasituasjon. Foto: Fredrik Sandberg / TT News Agency / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Sveriges statsminister: - Bekymret

Sveriges håndtering av coronapandemien skiller seg fra strategier i andre land. Stefan Löfven forteller at han er bekymret.

Publisert

Sverige har valgt en annen strategi for å bekjempe coronaviruset enn samtlige andre land i Europa. De har verken innført «locdown» eller stengt landegrenser.

I dag har Sverige 4 350 registrerte coronadødsfall, mens Danmark og Norge henholdsvis har 568 og 236. Nå uttrykker Sveriges statsminister, Stefan Löfven, bekymring for situasjonen i landet. Det melder svenske Expressen.

CORONAVIRUSET: Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer på påstand om at Norge og Danmark kommer til å ta igjen Sverige når det kommer til smittetall. Video: Regjeringen Vis mer

- For få testes

Til tross for at Sverige har betydelig flere smittetilfeller enn sine naboland, er det likevel færre svensker som blir testet.

Helsemyndighetene har etter prioritet delt befolkningen i 4 grupper: pasienter, helsepersonell og andre personer i samfunnskritiske jobber utgjør de tre første. Siste gruppe inkluderer andre relvante samfunnsseksjoner.

Per idag testes hovedsakelig kun personer som inngår i gruppe 1-3. Men Löfven ønsker nå at alle skal testes.

- Jeg er frustrert og bekymret over at Sverige ikke tester flere for coronasmitte, sier statsministeren i et intervju med den svenske radiokanalen Studio Ett.

Frykter at det ikke utvikles antistoffer

Det er ikke bare testantallet Löfven reagerer på - også resultatene bekymrer han. Svenske tester tyder nemlig på at relativt få av de smittede utvikler antistoffer.

- Betydelig færre enn antatt hadde utviklet antistoffer etter påvist smitte. Dersom det stemmer at så få blir immune, øker risikoen betraktelig for en ny bølge. Derfor er vi nødt til å overholde myndighetenes anbefalinger og restriksjoner. Vi må aldri glemme hovedmålet å begrense smittespredningen, sier han.

MYE FARLIGERE: På tross av at det er noen likheter mellom coronaviruset covid-19 og influensa, er førstnevnte mye farligere. Her forklarer vi hvorfor. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Farlig strategi

Sveriges strategi er begrunnet i et mål om flokkimmunitet, som ifølge Aftonbladet oppstår når 50-70 prosent av befolkningen er immune mot virussmitte. Verdens helseorganisasjon har stilt seg tvilende til om det er mulig å bekjempe coronapandemien ved å oppnå flokkimmunitet.

Denne uka gikk Sveriges forrige statsepidemiolog, Annika Linde, hardt ut mot myndighetene.

- Vi burde stengt ned i den tidligste fasen, slik som Norge og de fleste andre land har gjort. På den måten hadde vi kunnet beskytte de utsatte og sårbare, sier hun til The Observer.

Tidligere i mai kritiserte også 22 svenske forskere myndighetenes håndtering av krisa på Dagens Nyheters debattside. De mener at undersøkelser fra andre land tyder på at det ikke er mulig å oppnå flokkimmunitet.

«Å stole på en fremtidig flokkimmunitet er både urealistisk og farlig. Fremfor å la mennesker dø, burde vi heller holde mennesker i live til fungerende behandlinger og vaksine kan benyttes», skriver de.

Avviser målet om immunitet
Svenske helsemyndigheter har imidlertid ved flere anledninger avvist påstanden om at målet med landets strategi er å skape immunitet.

- Flokkimmunitet er ikke noe vi streber etter, men det er jo et faktum at jo flere som har hatt sykdommen, desto færre kan spre den, uttalte de i en pressekonferanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer