ARBEIDSMARKEDSTILTAK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse i går, der han la fram en tiltakspakke på 8,3 milliarder svenske kroner. Krisepakken skal motvirke nedgangskonjukturene i arbeidsmarkedet, spesielt byggebransjen. Foto:REUTERS/Bob Strong/SCANPIX
ARBEIDSMARKEDSTILTAK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt under en pressekonferanse i går, der han la fram en tiltakspakke på 8,3 milliarder svenske kroner. Krisepakken skal motvirke nedgangskonjukturene i arbeidsmarkedet, spesielt byggebransjen. Foto:REUTERS/Bob Strong/SCANPIXVis mer

Sveriges statsminister: «Kjøp svenske julegaver

- Står det «made in China» har dere ikke gjort mye for å redde arbeidsplassene, sier Reinfeldt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): To dager etter at den svenske sentralbanken nesten halverte styringsrenta, slår söta bror til igjen.

Nå oppfordrer landets statsminister, Fredrik Reinfeldt, sine landsmenn til å kjøpe svenske julegaver for å redde økonomien.

- Hvis dere kjøper julegaver som det står «made in China» på, da har dere  ikke gjort mye for å redde økonomien, sier Reinfeldt, ifølge avisa Aftonbladet.

Jens vil ikke
Vår statsminister, Jens Stoltenberg, vil ikke komme med liknende oppfordrende.

- Jeg har så stor tiltro til det norske folk at de ikke trenger forbrukerråd, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

Det svenske rentekuttet på 1,75 prosentpoeng er det største noensinne, og et uttrykk for hvor dystre de økonomiske fremtidsutsiktene i Sverige er. I går la den svenske regjeringen fram en krisepakke på 8,3 milliarder svenske kroner.

Svenske arbeidsmarkedstiltak
I tillegg til oppfordringen om å kjøpe svenske julegaver, kommer statsminister Reinfeldt også med et initiativ han håper kan inspirere de som sliter med julegavene og hva de skal ønske seg til jul.

Det såkalte rot-programmet, det vil si en tiltakspakke som skal stimulere byggebransjen, blir gjeninnført med umiddelbar virkning. Håpet er at skattefradragene på håndverkstjenester skal gi 3000 nye arbeidsplasser i året.

- Rot-avdraget begynner allerede på mandag, slik at det kan bli en av årets julegaver: gi hverandre en reparasjon eller en arbeidsintensiv tjeneste. Det er bedre enn å gi hverandre pakker som er produsert i andre land, sier Reinfeldt.

I tillegg til å satse på konkrete tiltak for å stimulere byggebransjen, satser den svenske regjeringen også på flere skoleplasser, spesielt på yrkesrettede linjer, skriver svenske E24.