Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

Sveriges statsminister: «Svenske tilstander», hva er det?

Sveriges statsminister Stefan Lövfen ukjent med uttrykket som Sylvi Listhaug og Per Sandberg ynder å bruke. 

SVENSK GJEST:  Sveriges statsminister Stefan Löfven talte på Aps landsmøte i kveld. Han sa at sosialdemokratene har en stor jobb å gjøre med å stå mot høyrepolulistiske krefter som vil så split og spre hat. I et møte med norske journalister sa han at koblingen liberal innvandringspolitikk og terror og uro er en forhastet og for enkel slutning. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
SVENSK GJEST:  Sveriges statsminister Stefan Löfven talte på Aps landsmøte i kveld. Han sa at sosialdemokratene har en stor jobb å gjøre med å stå mot høyrepolulistiske krefter som vil så split og spre hat. I et møte med norske journalister sa han at koblingen liberal innvandringspolitikk og terror og uro er en forhastet og for enkel slutning. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Svenske.. hva?» Uttrykket som brukes i norsk innvandringsdebatt , særlig av Frp-topper, om hvor ille det kan gå når et land fører en for liberal innvandrings- og flyktningpolitikk, var ukjent for Sveriges statsminister Stefan Löfven som i kveld talte på Aps landsmøte.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan han regerer på at regjeringspartiene i Norge bruker «svenske tilstander» nærmest som et skjelsord om følgene av liberal innvandringspolitikk, svarer den svenske statsministeren og lederen for det svenske sosialdemokratiske partiet.

- For lettvint og enkelt

- Men får uttrykke seg slik man vil. Det finnes sikkert krefter som vil tegne et slikt bilde. Men for meg er det en altfor enkel og forhastet konklusjon. Når man ser seg rundt i verden, så ser man at det skjer terrorangrep dessverre i alt for mange land, som Italia, Frankrike, Belgia, Sverige og Norge, i land som har ulik migrasjonspolitikk, sier Löfven.

- Det finnes ingen slik fellesnevner. Terrorismen må vi bekjempe sammen. Men man skal ikke automatisk koble sammen terrorisme med mennesker som flykter. Det kan selvsagt finnes mennsker blant dem som flykter også, som er terrorister. Men de som flykter, flykter ofte fra terrorisme.

- Måtte endre politikken

- Men «svenske tilstander» i den norske debatten betyr også uro, asylbranner og opptøyer i bydeler med mange innvandrere, som jo har skjedd i Sverige.

- Jeg ser ikke sammenhengen der. For det første har vi endret vår innvandringspolitikk fordi det var en slik dramatisk økning av flyktninger i 2015. 70 prosent av de 163 000 som kom til Sverige det året, kom kom fra september.

- Den situasjonen som oppsto høsten 2015, var ikke holdbar. Derfor har vi endret migrasjonspolitikken, slik at vi skal ha den på samme nivå som i landene rundt oss. Det går ikke an for ett land å ha en helt annen migrasjonspolikikk enn landene rundt, sier Löfven.

Han sier borgernes sikkerhet må være øverst på agendaen.

- Siden vi tiltrådte, har vi lagt fram helhetlig sikkerhetspolitisk strategi. Og vi har kommet med flere lover mot terrorisme. Det er vi som har kriminalisert terrorisme og finansiering av terrorisme. Og vi jobber med å utvikle muligheter for å forebygge terrorisme, sier Löfven.

Må bedre integreringen

Han vedgår at Sverige har en stor jobb å gjøre for å bedre integreringen.

- Det ene er å slå hardt ned på terrorisme og kriminalitet, det som handler om politi, forsvar og sikkerhet. Så, i forstedene der vi har alt for store forskjeller, høy ledighet og for dårlige skoleresultater, der må vi satse mer.

- Den forrige regjeringen senket skattene med 140 milliarder kroner. Da blir det mindre penger til slike satsinger. Nå investerer vi 8 milliarder kroner i Sverige, i bomiljøer, skoler og i eldreomsorg og så videre.

- Og vi skal begynne et strukturert arbeid i forstedene, der vi inkluderer de lokale. Vi kan bidra med ressurser, men de som bor der, skal selv bygge samfunnene. Men vi har for store forskjeller og for høy ledighet, og vi må gjøre mye mer, sier den svenske statsministeren.