BER GUTTA SKJERPE SEG: Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v) tok gutter og menn i skole under sin sommertale. Han reagerer skarpt på de mange tilfellene av seksuell trakassering på musikkfestival. Foto: Christine Olsson / TT 
BER GUTTA SKJERPE SEG: Sveriges statsminister Stefan Löfven (t.v) tok gutter og menn i skole under sin sommertale. Han reagerer skarpt på de mange tilfellene av seksuell trakassering på musikkfestival. Foto: Christine Olsson / TT Vis mer

Sveriges statsminister til gutter og menn etter festivalovergrep: - Ikke mannlig

51 anmeldelser av seksuell trakassering etter ungdomsfestival i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Å behandle jenter og kvinner på denne måten er ikke mannlig oppførsel. Mannlig oppførsel er å behandle jenter og kvinner med respekt, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven, ifølge Aftonbladet.

Årets utgave av ungdomsfestivalen We are Sthlm, som i første rekke retter seg mot ungdom mellom 13 og 19 år i Sveriges hovedstad, ble avsluttet lørdag kveld.

I fjor ble det anmeldt 20 seksualforbrytelser under festivalen, noe som førte til mer politi og økt overvåking under årets utgave, skriver Aftonbladet.

51 tilfeller

Til tross for dette, er det etter årets festival anmeldt hele 51 tilfeller av seksuell trakassering.

- Vi hadde regnet med at vi skulle få inn mange anmeldelser. I mange tilfeller så kjenner vi gjerningsmennene bak, sier Kjell Lindgren ved politiregion Stockholm til nyhetsbyrået TT.

SEKSUELL TRAKASSERING: Det er anmeldt 51 tilfeller av seksuell trakassering etter årets utgave av ungdomsfestivalen We are Stockholm. Foto: AFP/ TT/Anders WIKLUND/
SEKSUELL TRAKASSERING: Det er anmeldt 51 tilfeller av seksuell trakassering etter årets utgave av ungdomsfestivalen We are Stockholm. Foto: AFP/ TT/Anders WIKLUND/ Vis mer

Ifølge politimannen har det forebyggende arbeidet gjort det lettere å avsløre flere lovbrudd.

Sveriges statsminister er ikke nådig i sin kritikk.

- Fullstendig uakseptabelt

- Unge jenter som går på musikkfestival skal ikke trenge å bli seksuelt trakasserte. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Stefan Löfven.

Statsministeren henvendte seg direkte til gutter og menn under sin sommertale. Han understreker behovet for debatt om hvordan man skal behandle hverandre.

- Det er på tide at vi snakker mer allment om det her, både gutter og menn. Hvordan oppfører man seg? Man kan ikke oppføre seg slik mot jenter og kvinner, sier statsministeren og legger til:

- Vi behandler ikke hverandre på denne måten. Vi behandler hverandre med respekt, ømhet og varme. Det er den holdningen vi skal ha, sier Löfven.

Krever bedre etterforskning

Statsministeren mener det er ytterst viktig at rettsvesenet prioriterer utredninger av seksualovergrep.

- Det er ikke bare et spørsmål om antall ansatte i politiet, det er også et spørsmål å bli bedre på etterforskning. Politi og påtalemyndighet har behov på å bli bedre på å utrede denne typen lovbrudd.