Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveriges store hodepine i Kina

Spionanklager mot ny svensk diplomat i krigen om bokhandleren fra Göteborg.

GÖTEBORG-KINESER: Demokratibevegelsen i Hongkong demonsterer mot kinesiske sentralmyndigheters behandling av Gui Menhai (på plakaten til venstre). Arkivfoto: Bobby Yip, AP/NTB Scanpix.
GÖTEBORG-KINESER: Demokratibevegelsen i Hongkong demonsterer mot kinesiske sentralmyndigheters behandling av Gui Menhai (på plakaten til venstre). Arkivfoto: Bobby Yip, AP/NTB Scanpix. Vis mer

En minst fire år gammel diplomatisk konflikt mellom Sverige og Kina, vokser nå ytterligere i omfang og lengde.

Nå blir Sveriges generalkonsul Lisette Lindahl i Kinas «handelshovedstad» Shanghai anklaget for å ha mottatt kinesiske statshemmeligheter, og ergo være spion for en fremmed makt - Sverige, melder Expressen.

Avisa har fått tilgang til saksdokumenter om hva generalkonsulen selv har forklart i avhør med det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Sist vinter ble Sveriges daværende ambassadør til Kina, Anna Lindstedt, brått hjemkalt og byttet ut etter kinesisk misnøye med at hun hadde blandet seg inn i et indre kinesisk «anliggende».

- Nobel-konflikt uten sidestykke

Den svensk-kinesiske saken har klare likhetstrekk med den seks år lange politiske og handelsmessige konflikten mellom Kina og Norge etter at regimekritikeren Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

NOEBLPRIS OG NORSK TRØBBEL: Fredsprisvinneren fra 2010 Liu Xiaobo blir hedret i Hongkong etter sin død i 2017. Foto: Dale de La Rey, AFP/NTB Scanpix.
NOEBLPRIS OG NORSK TRØBBEL: Fredsprisvinneren fra 2010 Liu Xiaobo blir hedret i Hongkong etter sin død i 2017. Foto: Dale de La Rey, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- En konflikt uten sidestykke i det moderne Kinas relasjoner med vestlige land, konkluderer Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) i denne oppsummeringen av Nobel-konflikten Norge - Kina i januar 2017.

Da hadde utenriksminister Børge Brende som første norske toppolitiker på seks år nettopp fått audiens hos Kinas statsminister.

For Sverige dreier konflikten seg også om en kritiker av det politiske systremet i sitt fødeland Kina.

BRÅTT BYTTET UT: Sveriges daværende ambassadør i Kina, på besøk hos netthandelguruen Jack Ma (i midten) sammen med statsminister Stefan Löfven i 2017. Foto: Maja Suslin, TT/NTB Scanpix.
BRÅTT BYTTET UT: Sveriges daværende ambassadør i Kina, på besøk hos netthandelguruen Jack Ma (i midten) sammen med statsminister Stefan Löfven i 2017. Foto: Maja Suslin, TT/NTB Scanpix. Vis mer

Svensk statsborger

Gui Minhai (55) er blant annet medeier i forlaget og bokhandelen Causeway Bay Books i Hongkong, som har utgitt et hundretalls bøker med kritisk søkelys på maktbruken til kinesiske sentralmyndigheter.

Gui Minhai er attpåtil svensk statsborger. Han kom til Göteborg for å studere i 1988, og fikk svensk pass i 1992.

En kortversjon av den voksende svensk-kinesiske konflikten rundt forlegger og systemkritiker Gui Minhai:

Forsvant i Thailand

2015: Han forsvinner fra sin feriebolig i Pattaya i Thailand. Det viser seg at han er pågrepet av kinesisk politi på fremmed territorium, tatt med til Kina og fengslet der.

Oktober 2017: Svensk-kineseren blir løslatt, og forklarer i et innslag på statlig, kinesisk tv at det er en dom etter en trafikkulykke i 2003 han nå har sonet og gjort opp for.

SVENSK SPION? Anklager mot generalkonsul Lisette Lindahl i Shanghai. Foto: Svenska Dagbladet/NTB Scanpix.
SVENSK SPION? Anklager mot generalkonsul Lisette Lindahl i Shanghai. Foto: Svenska Dagbladet/NTB Scanpix. Vis mer

Januar 2018: Gui Minhai blir pågrepet igjen, nå på et tog rett utenfor Beijing sammen med to svenske diplomater. En av dem var generalkonsul Lisette Lindahl. Diplomatenes forklaring var at den svenske statsborgeren skulle følges til et legebesøk på Sveriges ambassade i Beijing.

Februar 2019: Gui Minhais datter møter Sveriges Kina-ambasasadør Anna Lindstedt og kinesiske forretningmenn i et hemmelig møte i Stocholm for å lage en plan for å få hennes far ut av kinesisk fengsel.

Leste blogg

Hun forteller om møtet på bloggen sin. Den leser kinesiske myndigheter, og saken rundt den kritiske kineseren i Göteborg stiger noen grader i temperatur.

Svensk UD skal ikke ha visst noe om at Kina-ambassadøren har operert som privatpraktiserende utenriksminister, sett med kinesiske briller.

Det ble raskt bytte av svensk ambassadør i Kina.

November 2019: Den svenske PEN-klubben bidrar til mer internasjonal oppmerksomhet rundt Gui Minhai og hans Kina-skepsis ved å tildele han en pris for det kritiske søkelyset.

Sverige var først

Sveriges største avis Aftonbladet krever på lederplass at Sverige må reagere sterkere og tydeligere i konflikten mellom den svenske statsborgeren og Kina.

Washington Post merket seg den reaksjonen, og dermed blir det ny internasjonal oppmerksomhet om hvordan Kina behandler dissidenter.

Det skal ikke være velklingende toner for lederskapet i supermakten Kina.

Fokuset i Beijing blir ikke mindre av at Sverige var det første vestlige landet til å inngå diplomatiske forbindelser med Folkerepublikken Kina.

Og makthaverne i Stockholm blir stadig minnet om at Kina er den 8. største og stadig større handelspartner til Sverige.