Sveriges største kjernekraftverk måtte stenge da MANETER tok seg inn

Global oppvarming har skylda, mener miljøgruppe.

FIKK UVENTET BESØK: Kjernekraftverket Oskarshamn, som ligger noen timer syd for Stockholm, måtte stenge av en av enhetene i går. Foto:  Foto: Mikael Fritzon / NTB Scanpix
FIKK UVENTET BESØK: Kjernekraftverket Oskarshamn, som ligger noen timer syd for Stockholm, måtte stenge av en av enhetene i går. Foto: Foto: Mikael Fritzon / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges største kjernekraftverk, Oskarshamn, måtte stenge en av sine reaktorer i går.

- Det hele var forårsaket av en haug av maneter, sier tallsmann for energiselskapet EON, som eier 55 prosent av kraftverket, Anders Österberg, til Bloomberg.

Det var første gang enheten, som kalles «enhet 3», måtte stenges i går. Reaktoren står for hele fem prosent av Sveriges strømforsyning.

Det er imidlertid ikke første gang kjernekraftverket har blitt invandert.

- Det skjedde også i august 2005, da måtte vi stenge «Oskakrshamn 1» på grunn av manetinvasjon, sier Österberg til kanalen.

Den tyske miljøgruppa Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland (BUND) mener å ha svaret på hvorfor det noe spesielle problemet oppsto mandag.

- Global oppvarming og overfiske har ført til mer plankton i Østersjøen, som fører til en drastisk økning i manetbestanden, skriver de, ifølge den canadiske avisa The Province.