Sveriges ubåtjakt-helikoptre har blitt solgt eller står på museum

Savnes i dag.

UTILGJENGELIG: Sverige har solgt de gamle Helikopter 4-maskinene som var spesialutstyrte til å jakte ubåter. Foto: Expressen
UTILGJENGELIG: Sverige har solgt de gamle Helikopter 4-maskinene som var spesialutstyrte til å jakte ubåter. Foto: ExpressenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar i fjor offentliggjorde svenske myndigheter at de skulle selge ti av deres fjorten helikopter av typen Hkp4 - Helikopter 4 - til det amerikanske selskapet Columbia Helicopters, melder den svenske avisa Expressen.

Helikoptrene ble brukt under flere historiske hendelser, blant annet under ubåtjakten i Hårsfjärden i 1982 og etter Estonia-katastrofen i 1994. Salget skapte debatt i Sverige og flere kritiske røster mente salget skjedde for tidlig, før man hadde gode alternativer på plass.

Det svenske forsvaret ønsket å bytte ut maskinene etter 48 år i tjeneste. De resterende fire helikoptrene ble sendt til flyvåpenmuseet i Linköping og flymuseet Aerosum utenfor Göteborg.

Under den intense jakten etter det som kan være en fremmed ubåt i Stockholm-skjærgården i disse dager har ikke Sverige spesialiserte helikoptre til å sette inn i jakten. De pensjonerte helikoptrene kunne blitt brukt til dette formålet, melder avisa.

- Helikopter 4 burde ikke blitt avviklet så tidlig. Det var en stor feil, sier tidligere pilot i det svenske forsvaret, Roger Eliasson, til DN.se.

SOLGT: En av ubåtjakt-helikoptrene på vei til sin nye eier i USA i fjor. Foto: Expressen
SOLGT: En av ubåtjakt-helikoptrene på vei til sin nye eier i USA i fjor. Foto: Expressen Vis mer

I dag driver han Aerosum i Göteborg.

- De kan fly i morgen, men det er klart at det er ikke bare å sende dem til Stockholm. Det ville nok tatt et halvt år å få på plass alt utstyr og trene opp personellet, sier den tidligere Hpk4-piloten til avisa.

De gamle maskinene har blitt byttet ut med moderne Blackhawk-helikoptre, men de kan ikke brukes til å finne ubåter. Tidligere utenriksminister Carl Bildt hadde sitt å si om helikoptersalget på Twitter i går:

- Her flyr våre gamle ubåtjakthelikoptre Hkp4 videre etter at Forsvaret ikke ville ha dem lengre. Litt trist, skrev Bildt og lenket til Columbia Helicopters.