Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveriges utenriksminister

Sveriges utenriksminister: - Vi har avslørt Sverigedemokratene

Lørdag marsjerer nynazister i Stockholm sentrum. Samtidig tror Margot Wallström at svenskene har gjennomskuet Jimmie Åkessons retorikk. - Folk er lei svartmalingen av landet vårt, sier hun.

TROR SEIER ER MULIG: Utenriksminister Margot Wallström tror det svenske arbeiderpartiet kan beholde makta etter valget. - Mye går bra i Sverige, sier hun. I bakgrunnen følger Aps partisekretær Kjersti Stenseng med. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TROR SEIER ER MULIG: Utenriksminister Margot Wallström tror det svenske arbeiderpartiet kan beholde makta etter valget. - Mye går bra i Sverige, sier hun. I bakgrunnen følger Aps partisekretær Kjersti Stenseng med. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM/MALMÖ (Dagbladet): Mens Jimmie Åkesson (39) fortalte Dagbladet at Sverige står i en omfattende krise, er tonen en annen hos utenriksminister Margot Wallström (63) fra Socialdemokraterna.

Hun avviser krisesnakket fra rivalen til høyre, selv om Sverige har vært rammet av voldsomme bilbranner den siste tida. Torsdag var Åkesson tydelig overfor sine tilhengere at bilbrannene er et tegn på et Sverige hvor «mange ikke føler seg trygge» - et Sverige på vei mot stupet.
(Saken fortsetter under grafikken)

Wallström fnyser av Åkessons måte å snakke på.

- Det er klart vi har utfordringer, men et Sverige i krise? Nei, det stemmer absolutt ikke! Jeg tror faktisk Åkessons virkelighetsbeskrivelse er i ferd med å slå sprekker. Folk er lei av denne svartmalingen av landet vårt. Mye går veldig bra i Sverige, sier Wallström til Dagbladet.

Over hundre biler er satt i brann med bensinbomber eller på annet vis i flere svenske byer den siste tiden.

FIKK VIDEO: Bare en time før vandaliseringen og påtenningen av bilene i Göteborg i Sverige, mottok den store svenske avisa Expressen denne videoen. Video: Expressen TV Vis mer

Dagbladet møter henne i utkanten av Stockholm. Den profilerte politikeren går dør til dør i håp om å hjelpe et parti i enorm motgang. Etter framgang på de ferskeste målingene, øyner utenriksministeren nå valgseier mot alle odds. 22. august ble Socialdemokraterna målt til 25,1 prosent oppslutning.

- Jeg tror vi har snudd motgangen nå, sier Wallstrøm forsiktig.

Nazimarsj

Medlemmer av den nynazistiske gruppen Nordiska motstandsrörelsen - på norsk kjent som Den nordiske motstandsbevegelsen - demonstrerte i Stockholm lørdag. Marsjen ble imidlertid avlyst av nynazistene, i protest mot politiet.

Opprørspoliti og politihester var synlige i Stockholms gater fra lørdag formiddag, og politiet har hentet inn ekstra styrker fra hele landet for å holde kontroll under demonstrasjonen.

- Sverigedemokaterna har fått dominere debatten for lenge! Vi har omsider lykkes med å ta en del av den politiske agendaen tilbake. Vi må snakke om temaer som er vinnersaker for oss, forklarer sier Margot Wallström om debattklimaet i Sverige.

Både kommunistiske ungdomsgrupper og såkalte antifascister har planlagt å holde motdemonstrasjoner.

OPPTUR: Margot Wallström tror det var viktig for moralen blant partiets frivillige å se framgang på målingene etter flere måneder med nedtur etter nedtur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
OPPTUR: Margot Wallström tror det var viktig for moralen blant partiets frivillige å se framgang på målingene etter flere måneder med nedtur etter nedtur. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Klimabyks

Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna støttes av 19,2 prosent av de spurte. Tidligere har det høyreorienterte partiet vært større enn Wallströms parti på enkeltmålinger.

- Innvandring er da fortsatt et sentralt tema i debatten?

- Ja, men nå er også klima er blitt viktig. Og det blottlegger at Sverigedemokaterna er klimafornektere, helt i utakt med svensker flest. Vi har også vist fram at de overhodet ikke har budsjettdekning for alle løftene sine. Vi har avslørt politikken deres som hul i mange spørsmål, fortsetter Wallström.

Jimmie Åkesson sier at Sverige er et land i krise. Han gir innvandring og helsekø skylda. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Krisesnakk

Da Dagbladet møtte Jimmie Åkesson torsdag, lovet han bedre lønn til ansatte i omsorgsektoren og tusenvis av nye politistillinger. Klima nevnte han ikke, men innvandringen snakket Åkesson lenge om. Gjennomgangsmelodien var «krise»:

- Sverige er et land i krise. Vi har en velferdskrise, en trygghetskrise og dessverre fortsatt en migrasjonskrise, sa Åkesson.

Verken den sittende regjeringen eller den borgerlige alliansen får flertall etter valget. Åkesson blir dermed værende på vippen i svensk politikk, men fortsatt vil ingen samarbeide med ham. Uansett ligger partiet an til å bli valgets store vinner.

Utfordringer, ikke krise

Wallström mener Åkesson forsøker å blåse opp problemene, eller skape problemer som ikke finnes, for å vinne velgere.

- Han vil ikke snakke om den høye sysselsettingen eller den sterke svenske økonomien. Det bare skyves til side for å skape et inntrykk av et Sverige i krise. Det tror jeg veldig mange opplever som feil, og jeg tror tendensen på målingene nå viser at folk er trøtte av det, sier utenriksminister Wallström.

- Så Sverige har ingen store problemer slik du ser det?

- Jo, klart vi har store utfordringer. Det kom veldig mange mennesker til oss i 2015, men jeg ønsker å stilne folks uro: Vi skal takle disse utfordringene. Sverige er et sterkt samfunn, ikke et samfunn i krise, vi skal lede veien framover, sier hun.

Torsdag fikk Wallström besøk av Aps partisekretær Kjersti Stenseng, og for omtrent et siden var en viss Frp-statsråd på besøk til Sverige.

- Én ting vil jeg si: Jeg liker Kjersti mye bedre enn jeg liker Sylvi Listhaug, sier Wallström og ler.

Hele Norges coronakart