Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sveriges utenriksminister etterforskes for korrupsjon

I forbindelse med husleiekontrakt.

 ETTERFORSKES FOR KORRUPSJON:  Utenriksminister Margot Wallström kommenterer sin husleiekontrakt for svenske medier i Brüssel i går. Nå blir hun etterforsket for korrupsjon. Foto: EU-kommissionen/NTB Scanpix.
ETTERFORSKES FOR KORRUPSJON: Utenriksminister Margot Wallström kommenterer sin husleiekontrakt for svenske medier i Brüssel i går. Nå blir hun etterforsket for korrupsjon. Foto: EU-kommissionen/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svensk økokrim har innledet korrupsjonsetterforskning av utenriksminister Margot Wallström i forbindelse med husleiekontrakten hun har inngått med fagforbundet Kommunal.

Den innledende etterforskningen er beordret av førstestatsadvokat Alf Johansson ved svensk økokrim, Riksenheten mot korruption, melder NTB - TT.

I Sverige er Wallström (61) mest kjent for å ha vært lederkandidat for Socialdemokraterna ved flere anledninger - og for å ha fornærmet Sveriges viktige handelspartner Saudi-Arabia over kokepunktet med sine direktepåpekninger av manglende kvinnesyn og meneskerettigheter i landet.

- Udiplomatisk diplomat
- En fullstendig udiplomatisk diplomat, konkluderte den britiske storavisa The Guardian i fjor etter at den svenske utenriksministeren ble «jagd» fra talerstolen under et møte hun opprinnelig var invitert til i Den arabiske liga.

Makthaverne i Saudi-Arabia - og også i Israel - har hatt Wallström langt «oppe i halsen» fra henens periode som EU-kommisær.

Etterforskningen skal gi svar på om det har skjedd noe ulovlig i forbindelse med Wallströms husleiekontrakt med Kommunal, som i norsk LO tilsvarer Kommunalforbundet.

Svensk økokrim har dessuten mottatt anmeldelser fra allmennheten, opplyser Johansson i en pressemelding.

- Først skal jeg utrede om det er begått lovbrudd, og i den forbindelse om det også finnes noen som kan anses å være mistenkt, sier han.

Professor: - Soleklar bestikkelse
I helgen fikk svenske politi «flere» politianmeldelser mot utenriksministerens gunstige leiekontrakt med det store fagforbundet.

Spørsmålet er om de gunstige betingelsene kan være som bestikkelse å regne i tilknytning til Wallströms posisjon som utenriksminister på en av de aller «tyngste» plassene i den svenske regjeringen.

Dennis Töllborg, professor i rettsvitenskap vid Göteborgs universitet, mener at leiligheten er «en soleklar bestikkelse fra Kommunal.»

Det sa han i Expressens TV-sendning i går.

- Hun har vært så smart at hun til og med har hatt med vitner når hun har spurt om det er «noe spesielt» med kontrakten, sier professor Töllborg.

Har sagt opp
I går fortalte Wallströms sekretær at hun hadde sagt opp leiekontrakten allerede før helgen - uten noen nærmere begrunnelse for tidspunktet.

Mye av utenriksministerens arbeidsdag i EU-kommisjonen i Brüssel i går gikk med til å svare på spørsmål fra svensk presse om sitt leieforhold til en av de store aktørene i svensk arbeidsliv.

I dag, når svenske Økokrims involvering er kjent, har hun samme svar:

- Jeg ønsker en undersøkelse velkommen. Jeg har ingenting å skjule, og det er bra at det blir avklart. Jeg fortsetter å gjøre jobben min.

Kampanje
Malmö-avisa Sydsvenskan skriver på kommentarplass at det pågår en «intens kampanje» mot Wallström, der alle gamle og ferske kontroversielle spørsmål rundt henne blir sauset sammen.

Svenska Dagbladet minner om at det var tilsvarende oppstyr rundt Wallström og hennes raske avansement i Stockholms boligkø da da hun ble medlem av regjeringen første gang som 34-åring i 1988 med Ingvar Carlsson som statsminister.
Før Wallströms leiekontrakt ble tema de par siste dagene, har mektige Kommunal vært i skarpt svensk søkelys for blant annet sin utleievirksomhet med et porno-etablissement.

Fagforbundet har mistet 5 000 medlemmer den siste tiden.

Kommunal er en stor eiendomsaktør i pressede Stockholm. I fagforbundets statutter står det at halvparten av leilighetene skal fordeles på sosialt grunnlag.

Nyhetsbyrået TT dokumenterte i går at Wallströms leiekontrakt med Kommunal er direkte knyttet til hennes stilling som utenriksminister.

Nå skal svensk økokrim vurdere om leieforholdet forøvrig er å regne som korrupsjon.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media