GÅR AV: Åsa Romson, som har vært en av to ledere i det svenske Miljøpartiet, går ut av regjeringen etter å ha tapt en maktkamp i sitt parti. Er er hun sammen med den andre partilederen, Gustav Fridolin, som fortsetter som partileder og undervisningsminister. Foto: Jonas Eng / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
GÅR AV: Åsa Romson, som har vært en av to ledere i det svenske Miljøpartiet, går ut av regjeringen etter å ha tapt en maktkamp i sitt parti. Er er hun sammen med den andre partilederen, Gustav Fridolin, som fortsetter som partileder og undervisningsminister. Foto: Jonas Eng / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB ScanpixVis mer

Sveriges visestatsminister går av

Åsa Romson, som har vært en av to ledere i det svenske miljøpartiet, går ut av regjeringen etter å ha tapt en maktkamp i sitt parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romson har vært visestatsminister og minister for klima og miljø i regjeringen som domineres av Sosialdemokratene.

Miljöpartiet de gröna, som har landsmøte til helgen, innstiller nå bistandsminister Isabella Lövin som ny formann. Partiet ledes av to personer, en kvinne og en mann.

- Jeg avslutter mine oppgaver som minister etter landsmøtet, sier Romson.

For to uker siden fristilte politikeren sitt mandat i Miljöpartiet. Kilder i partiet sier til TT at hun kan ha blitt lurt inn i en prosess i den tro at hun ville bli gjenvalgt, samtidig som sterke krefter ville bli kvitt henne.

I stedet tror altså valgkomiteen at Lövin vil gjøre en bedre jobb og foreslår henne og Gustav Fridolin som ny lederduo. Fridolin, som også fristilte sitt mandat, er undervisningsminister i Sverige.

Sterke krefter i partiet skal ha vært utilfreds med innsatsen til Romson. Som en følge av hennes beslutning om å tre ut, uttaler statsminister Stefan Löfven at han vil gjøre endringer i regjeringssammensetningen etter Miljöpartiets landsmøte.

Åsa Romson har ledet partiet i fem år. I løpet av tre uker har nå to av partiets seks statsråder forlatt regjeringen.

Ifølge TT lover Löfven at han i løpet av noen uker vil kunne kunngjøre hvem som skal erstatte Romson og boligminister Mehmet Kaplan, og om det blir noen andre forandringer i regjeringen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram