Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gresshoppene er erklært nasjonal krise

Svermene mangler sidestykke

Flere land erklærer krig mot gresshoppene som invaderer landet i gigantiske svermer, og fortærer alt de kommer over. - Dette er i verste fall bare starten, sier norsk forsker.

SVERM: Øst Afrika blir invadert av gresshoppesvermer. I Kenya har de ikke hatt så store svermer på 70 år, og frykter nå konsekvensene. FNs fond har allerede bevilget 100 millioner kroner i håp om å avverge krise. Video: Endre Vellene Vis mer

Pakistan erklærer nasjonal krise mot gresshoppesvermer, skriver dw.com.

Landets statsminister Imran Khan erklærte i går nasjonal krise i et forsøk på å beskytte avlinger og hjelpe bøndene. Myndighetene sier gresshoppeangrepet er det verste landet har sett på mer enn to tiår.

Enorme gresshoppesvermer truer også matforsyningen i Etiopia, Kenya og Somalia, og mangler sidestykke i størrelse og skadepotensial, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.

Det ble i dag kjent at også Somalia erklærer svermene med gresshopper for en nasjonal krise. Det melder NTB.

- Matkilder for mennesker og dyr er truet, sier landets landbruksdepartement i en uttalelse søndag.

Hundre millioner

Svermene sprer seg fort inn i landene, og er gigantiske. De kan inneholde opptil flere hundre millioner gresshopper som er i stand til å tilbakelegge 150 kilometer på én dag, i et nådeløst jag etter å spise og formere seg, ifølge FAO.

Én sverm i Kenya kan ha vært 2400 kvadratkilometer stor, ifølge FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO). I svermen kan det ha vært opptil 200 milliarder ørkengresshopper.

Jordbrukstrussel

Nordøst i Kenya har det blitt meldt om en gresshoppesverm som var hele 60 kilometer lang og 40 kilometer bred.

Det er ikke vanlige gresshopper som har invadert landene. Det er store ørkengresshopper. De ankom Pakistan via Iran allerede i juni og har siden ødelagt store avlinger av hvete, mais og bomull.

Ørkengresshopper regnes som den mest skadelige av gresshoppeartene og har vært en trussel mot jordbruksproduksjonen i Afrika i århundrer.

Spiser alt

Det er de voksne ørkengresshoppene som svermer, forteller Preben Ottesen, som jobber som avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet.

EKSPERT: Preben Ottesen, som jobber som avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet. Foto: Anne Lene Solbakken
EKSPERT: Preben Ottesen, som jobber som avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyr ved Folkehelseinstituttet. Foto: Anne Lene Solbakken Vis mer

- Disse svermene er et internasjonalt problem, men ikke noe nytt. De er beskrevet i bibelen, som en av de ti landeplagene. Når gresshoppene begynner å sverme, spiser de alt på sin vei, og legger åkrer og vegetasjon døde. Men skaden er lokal - den oppstår bare der svermene passerer.

Fra 1988 til 1996 samarbeidet Ottesen for med gresshoppegruppen i FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO, og han har derfor svært god kjennskap til ørkengresshoppene.

- De lever i tørre områder, men er avhengige av mat, og livnærer seg på vegetasjon. Nedbør gir gode forhold for unge individer, sier Ottesen.

Formerer seg

- I år har det vært nedbør, som har ført til gode vekstforhold. Om det kommer mer nedbør, vil de kunne formere seg nok en gang - og da kan vi få de virkelig store svermene. De kan formere seg eksponentielt. Det vi ser nå er i verste fall altså bare starten på det.

- Hva skjer da?

- Det vil gi de samme konsekvensene som vi ser nå, bare i langt større omfang. Det vil gi massive avlingstap. Selv om svermene oppholder seg kort tid i et område, kan de rense vegetasjonen fullstendig, sier Ottesen.

- Det er når disse store svermene oppstår at det blir krise, sier han.

- Alarmerende

I Pakistan er det hovedsakelig den østlige delen av landet som er rammet av svermene.

- Vi opplever det verste gresshoppeangrepet på over 20 år, og har bestemt å erklære nasjonal krise i et forsøk på å håndtere det, sier informasjonsminister Firdous Ashiq Awan.

Også her er det gunstige værforhold, samt en forsinket respons fra myndighetene, som har gitt gresshoppene muligheten til å vokse seg mange, og angripe jordbruksarealer, skriver dw.com.

Svermenes potensiale for omfattende ødeleggelser har ført til en økende frykt for sikkerheten til maten.

- Dette er et uvanlig og alarmerende gresshoppeangrep, sier landbruksminister Makhdoom Khusro Bak­h­tiar.

Væpnede styrker

Han uttalte nylig at gresshoppesvermene for øyeblikket befinner seg på grensa mellom Pakistan og India, og sier til den pakistanske avisa The Express Tribune at det nå planlegges å iverksette tiltak for å stoppe gresshoppene.

- De ulike distriktene, frivillige organisasjoner, luftfartsdivisjonen og væpnede styrker settes inn i arbeidet med å bekjempe angrepet og redde avlingene, sier han.

I tillegg planlegges det bruk av insektsgift.

Men bekjempelse med gift er omstridt, forteller Ottesen ved FHI.

- Ofte er det et spørsmål om man skal bekjempe disse svermene i det hele tatt, eller heller se på mulighetene for at man i stedet kan tilby nødhjelp, og at avlingstapene kan forsikres, sier han.

- En slik form for avlingsskadeforsikring har imidlertid vist seg vanskelig gjennomførbart i en del afrikanske land, legger han til.

- Når det oppstår en situasjon med store og ødeleggende gresshoppesvermer, sender FAO ut varsel til alle lands regjeringer. Norge har tidligere bistått mye både med tanke på finansiering, nødhelp - og bekjempelse, og har også fått kritikk fordi norskefinansierte fly og helikoptre har sprøytet gift i naturen, sier Ottesen.

Han forteller at dette var grunnen til at han ble han sendt ned til Mali for å undersøke miljøkonsekvenser og mulighet for alternative, mindre skadelige løsninger.

Truer matsikkerheten

Pakistans statsminister Khan har lovet å håndtere saken, og sier at regjeringen prioriterer å beskytte jordbruk og bønder.

Forrige gang Pakistan opplevde en alvorlig trussel fra gresshopper var i 1993. For øyeblikket påvirker gresshopper svermer nabolandet India og land i Øst-Afrika.

FAO-sjef Qu Dongyu mener svermene truer matsikkerheten i hele den østafrikanske regionen, inkludert noen av verdens mest sårbare land. FAO har nå aktivert en såkalt hurtigarbeidende mekanisme for å støtte styresmaktene i å stable på beina en kollektiv kamp mot krisen, ifølge Qu.

FAO sier de trenger 630 millioner kroner til umiddelbar skadedyrbekjempelse og tiltak for å hjelpe dem som har fått sine avlinger ødelagt.

Forsøk på å bekjempe gresshoppene er allerede i gang i regionen, men bistand fra verdenssamfunnet er ifølge Qu helt nødvendig gitt trusselens størrelse, og det haster.

SJELDEN SYN: En stor gresshoppesverm ble observert i Argentina. Entomolog Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum i Oslo forteller at dette er sjelden nå, men var vanlig før. Områdene som berøres kan ødelegges fullstendig. Video: Viralhog Vis mer

Sprer seg som pest

- Etiopia og Somalia har ikke sett ørkengresshoppe-svermer i et slikt omfang på 25 år, og ikke på 70 år har Kenya stått overfor en lignende gresshoppetrussel, sier FAO.

Været i regionen har den siste tiden skapt gunstige forhold for reproduksjon av ørkengresshoppene, som kan sluke hele avlinger.

- Hastigheten som pesten sprer seg i, og omfanget på skadedyrangrepene er så mye større enn normalt at kapasiteten hos lokale og nasjonale myndigheter er strukket til det ytterste, har FN-organet uttalt, skriver NTB.

FAO bidrar med prognoser, tidlig varsling og alarm om hvor og når gresshoppeinvasjonene kan ventes, samt hvor store svermene er.

Organisasjonen advarer spesielt om betydelig formeringsaktivitet av gresshopper i India, Iran og Pakistan, samt i Egypt, Eritrea, Saudi-Arabia, Sudan og Jemen.

Ingen smittebærer

Ørkengresshoppa er ifølge Ottesen ved FHI på størrelse med en pekefinger.

- De er større enn de norske. De er ikke smittebærere, og rene planteetere, sier han.

Han forteller at vegetasjonen ofte blir svært bra året etter at store svermer har plyndret et område.

- Året etter er det ekstra frodig. Det kommer av at gresshoppene gjør fra seg i mengder, og at det er mye innsektsgjødsel i jorda, sier han.