Svermer for Hanna og MDG - vil ha sjokkskifte i Oslo

KrF hopper etter Venstre og vraker Frp. I stedet åpner de opp for et historisk skifte i Oslo. Desperat, sier en overrasket Frp-topp.

HJERTELIG: Hallstein Bjercke (V) og Espen Andreas Hasle (KrF) drømmer begge om et samarbeid med byutviklingsbyråd Hanna Marcussen og MDG. MDG er - som bildet kanskje forteller - mer skeptisk. Foto: Jørgen Gilbrant
HJERTELIG: Hallstein Bjercke (V) og Espen Andreas Hasle (KrF) drømmer begge om et samarbeid med byutviklingsbyråd Hanna Marcussen og MDG. MDG er - som bildet kanskje forteller - mer skeptisk. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi håper det sittende byrådet mister flertallet sitt, da finnes det flere styringsdyktige konstellasjoner, sier KrFs Oslo-topp Espen Andreas Hasle til Dagbladet.

Og skulle Arbeiderpartiet, MDG og SV - med Rødt som støtteparti - miste flertallet 9. september, kan det skje et politisk jordskjelv i Oslo.

For selv om opposisjonen bestående av Venstre, KrF, Høyre, Frp - og nykommeren bompengepartiet FNB - får flertall, vil det ikke si at disse fem partiene tar over makten.

I sommer inviterte Hallstein Bjercke, Venstres førstekandidat i Oslo, MDG til å skifte side og inngå et samarbeid med dem etter valget, samtidig informerte han sine nærmeste samarbeidspartnere Høyre og KrF. Invitasjonen ble omtalt i Aftenposten.

KRITISK: Dagbladets kommentatorer Martine Aurdal og Geir Ramnefjell oppsummerer Jonas Gahr Støres partilederutspørring i valgboden vår. Vis mer

Heller MDG enn Frp og FNB

Nå er også KrF klare på at de heller vil sitte i byråd med MDG enn å gi duoen Frp og FNB innflytelse etter valget.

- Hvis du ser på programmet MDG går til valg på, så mener jeg de er vel så nærme KrF og Venstre som de fleste andre partier. Det skal ligge godt til rette for samarbeid med oss med knallhard satsing på kollektivtransport, sier KrF-Hasle, som innrømmer at det er en avveining mellom det man kan få gjennom med Frp og FNB og miljøpolitikken.

- Vi er enig med FNB og Frp i masse politikk. Det handler om valgfrihet og det å ha en velferdsmiks med både private, ideelle og offentlige aktører. Men samtidig går vi til valg på at Oslo skal være en nullutslippsby innen 2030 og det får vi ikke til hvis vi fjerner bommene. Oslo skal fortsatt satse på miljøvennlige løsninger, sier KrF-toppen, som understreker at førstevalget fortsatt er et byråd med Høyre, KrF og Venstre.

Overrasker Frp

KrF-nyheten kom overraskende på Frp's førstekandidat Aina Stenersen da Dagbladet ba om en kommentar. Stenersen trodde KrF var smidd i de borgerliges lenker og ikke flørtet med MDG.

- Dette er et fargerikt påfunn og bare et spill for galleriet. Vi merker at de som små borgerlige partiene er litt desperate etter velgere, og det slår ut i alle fargerike retninger. Men vi står stødig, seriøst og fornuftig som borgerlig parti, sier Aina Stenersen, og lover å fortsette kampen for parkeringsplasser og mot bompenger.

- KrF og Venstre går nå over til rød side. De får lov til å gjøre det, men da viser de igjen at Frp er det eneste partiet i Oslo som er samferdselspartiet. Dette er veldig bra for velgerne å vite, sier Stenersen.

Samferdselsminister Jon Georg Dale stemmer i:

- Det er lov å velge å havne i dårlig selskap, men man behøver ikke å gjøre det. Jeg opplever at MDG fører en politikk for Oslo som det er på tide å skifte ut. MDG har hatt mer enn nok gjennomslag med Raymond Johansen (Ap) og det er ingen grunn til at flere partier skal gå inn i tvangsgrepet til Lan og MDG. Derfor er det viktig at vi vinner valget, sier Dale.

- KOMMER DU?: Sammen med et bilde av Rødt-leder Bjørnar Moxnes skulle en tekst trekke bodøværinger til et folkemøte på utestedet Dama di førstkommende fredag. Vis mer

Advarer mot fløyene

Hasles analyse deles av rekkekamerat Hallstein Bjercke i Venstre, som advarer mot en politisk situasjon i hovedstaden der fløypartiene får innflytelse.

- Vi ser at fløyene styrker seg med SV og Rødt på ytterste venstrefløy og Frp og FNB på ytterste høyrefløy. Uansett om det blir borgerlig eller sosialistisk side som får flertall, må vi forholde oss til sterkere fløypartier. Det er skadelig for Oslo og den grønne utviklingen vi begge ønsker for byen, sier Bjercke.

MDG sier selv at de er blokkuavhengige og vil søke flertall der de får størst gjennomslag for klima- og miljøpolitikken.

- Når jeg ber dem om et samarbeid med oss, er det for å ta dem på ordet. Jeg oppfatter at avstanden mellom oss og MDG er blitt mindre. Vi har hele tiden vært enige om målet og nærmer oss i virkemidler, sier Bjercke, som mener MDG er i ferd med å legge vekk pisken stadig oftere og i stedet trekker fram gulroten.

Bjercke trekker også fram forrige ukes Oslo-måling i NRK og Aftenposten der et tenkt byråd med Høyre, MDG, Venstre og KrF klokkes inn på 28 mandater. Bare to mandater unna rent flertall.

- Det vil i så fall bli være første gang det er et flertallsbyråd i Oslo, drømmer Venstre-toppen.

- En flertallsregjering vil være enormt styringsdyktig og slipper å kompromisse med fløypartier. Dette er det eneste alternativet i bystyret som har potensial til å være et flertallsbyråd. Det gir det hele en ekstra dimensjon, sier Bjercke.

MDG: - Nei takk

MDG er reneste reveenka i norsk politikk for tida og får knapt kveldsro med alle frierne som banker på. Men MDG trenger verken Venstre eller KrFs råd.

- Vi sier takk, men nei takk. Vi får stort gjennomslag i byråd med Ap og SV i Oslo, og går til valg på å fortsette det samarbeidet i fire nye år for å gjøre lufta reinere, skole- og sykkelveiene tryggere og kollektivtilbudet bedre og billigere, skriver Einar Wilhelmsen, leder i Oslo MDG, i en e-post.

MDG stusser også over det plutselige rennet på døra etter årevis med kritikk.

- Høyresiden har brukt fire år på å klage over at De Grønne får for mye gjennomslag i miljøpolitikken, og de kjemper mot sykkelveier og bilfritt sentrum, og vil ha nye gigantmotorveier på E18 og E6. Det er miljøfiendtlig og gammeldags. Det gjør valget for oss i De Grønne er valget enkelt, vi vil ha fire nye år med rødgrønt byråd, skriver Wilhelmsen.

Høyre: - Unaturlig

Men Høyre da?

Eirik Lae Solberg har erfaring med MDG fra Oslo bystyre siden 2011 og mener det bare er tomt snakk når partiet påstår de er blokkuavhengige.

- For Høyre er det unaturlig å samarbeide med MDG i byråd. MDG ligger langt til venstre i skolepolitikken og synet på offentlig og privat samarbeid. I en lang rekke saker ligger MDG til venstre for SV, sier Lae Solberg.

Og legger til at han ikke har opplevd at MDG har lagt vekk pisken i miljøkampen.

- MDG har en altfor stor forkjærlighet for reguleringer i stedet for å legge til rette for at innbyggerne kan gjøre miljøvennlige valg, sier Lae Solberg, og minner oss på at MDG så seint som denne uka sa nei til den nye bompakken fra regjeringen.

- Det er ikke til å forstå at et parti som sier de er opptatt av miljøvern sier nei til en historisk kollektivsatsing i Oslo. Det illustrerer for meg forskjellen på MDG og Høyre, sier Høyre-topp Lae Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer