TIL NOE POSITIVT: Sverre Uthus Sævarang (20) overlevde Utøya, og var en av de aller siste som ble fraktet derfra etter tragedien. På dagen ett år seinere ble han kjæreste med Camilla Bjørkmark (19) - på Utøya. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL NOE POSITIVT: Sverre Uthus Sævarang (20) overlevde Utøya, og var en av de aller siste som ble fraktet derfra etter tragedien. På dagen ett år seinere ble han kjæreste med Camilla Bjørkmark (19) - på Utøya. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Sverre (20) gjemte seg bak søppeldunk på Utøya 22. juli 2011. Året etter ble han sammen med Camilla (19), på samme sted

- Preget av sorg, men det er rom for smil og glede også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FERGELEIET VED UTØYA (Dagbladet): 20 år gamle Sverre Uthus Sævarang overlevde massakren på Utøya for nøyaktig tre år siden.

Veien derfra har vært tung. 20-åringen har forsøkt å gjøre datoen til noe positivt, ved siden av all smerten han har kjent på i over tusen dager.

I dag har han minnet dagen og vennene som døde på Utøya.

- Mange timer hos psykolog Dagbladet møter han og kjæresten, Camilla Bjørkmark (19) på fergeleiet der MS Thorbjørn tok de to til Utøya for akkurat to år siden. Da var det ett år siden massakren som tok liv av så mange av vennene hans.

Den dagen ble de kjærester.

Siden har kjæresteparet reist sammen til Utøya når det er markering. I år var det enklere enn før.

- Det har vært fint. Det er godt å ha venner, familie og kjæresten min. Det har ikke alltid vært så lett som det er nå, jeg har hatt mine timer med psykolog for å komme dit jeg er i dag, sier Uthus Sævarang.

Fikk broren tilbake For søsteren hans - som hadde bursdag den dagen - ble 22. juli 2011 både den verste og beste dagen i hennes liv, sier han:

TUNGT, MEN FINT: - Vi er mange som deler på en tung sorg, sier AUF-leder Eskil Pedersen etter å ha vært med på minnemarkeringen på Utøya tirsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TUNGT, MEN FINT: - Vi er mange som deler på en tung sorg, sier AUF-leder Eskil Pedersen etter å ha vært med på minnemarkeringen på Utøya tirsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Samtidig som jeg var på stedet der noe så grusomt skjedde, hvor det var usikkert hvordan det gikk med meg, fikk hun også broren sin tilbake - i live, sier han.

22. juli ble med det både en dag for bursdag, feiring, kjæreste-dag og en sørgelig, vond dag, forteller han.

- Da er det veldig godt med minnemarkeringerr som denne, jeg håper veldig at det fortsetter med årene. Det er også en god anledning til å få sett de man ikke har sett på lenge, og snakke om det som skjedde og hvordan vi har det, sier han.

Det var en lang dag, 22. juli for tre år siden, sier han.

- Det var så dårlig vær, det var ikke så mye å finne på, så vi satt for det meste inne i cafèbygget og spilte kort med noen venner.

Bak søppelkasse - Da jeg skjønte at noe holdt på å skje, løp jeg til lillesalen og gjemte meg bak en søppelkasse. Men jeg skjønte raskt at den ikke kom til å dekke hele meg, så jeg løp videre. Han som løp bak meg, ble skutt. Han døde, sier Uthus Sævarang.

Sammen med seks andre, gjemte han seg på toalettet. Han overlevde.

STERKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Erna Solberg takker hverandre for dagen, etter å ha deltatt på minnemarkeringer sammen både ved regjeringskvartalet, i Oslo Domkirke og, her, på Utøya. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STERKT: Ap-leder Jonas Gahr Støre og Erna Solberg takker hverandre for dagen, etter å ha deltatt på minnemarkeringer sammen både ved regjeringskvartalet, i Oslo Domkirke og, her, på Utøya. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi var de siste av øya, sier han.

For kjæresten er det surrealistisk å tenke på.

Det er fjerde gang jeg er her, men det er vanskleig å sette seg inn i og forstå hva kjæresten og alle har opplevd. Det er godt å kjenne at stemningen er rolig og fin, nå klarer jeg endelig å kjenne på den «Utøya-følelsen» så mange har snakket om, sier hun.

- Deler en tung sorg AUF-leder Eskil Pedersen sa etter minnemarkeringen at det var trist og hyggelig å være tilbake.

- Det har vært veldig fint, og selvfølgelig veldig trist. Jeg har jo vært der med mange som deler en så tung sorg. Men det var fint å kunne holde tale og sette ord på det jeg tror veldig mange av oss kjenner på, sier han.

Han sier det, til tross for datoen, er mange som klarer å hygge seg så godt det går, på Utøya.

- Vi er preget av stunden, men samtidig er det rom for smil og glede og samhold. Jeg har vært på Utøya hver sommer siden 2000, så selvfølgelig har jeg mange gode minner derfra og mye jeg tenker tilbake til. Men sorgen og de vonde minnene vil alltid være der, sier han.

Hole 20140722 3. års markering for 22. juli tragedien. Her på landsiden til Utøya. Her Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Hole 20140722 3. års markering for 22. juli tragedien. Her på landsiden til Utøya. Her Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

NATO-leder og statsminister da regjeringskvartalet ble bombet og sommerøya Utøya ble et åsted for en massakre, Jens Stoltenberg, var i dag på øya for førtiende året på rad.

- Det er mange år siden. 40 år, sier Stoltenberg og tenker seg om.

- Stedet forvandles - Så mange gode minner og stunder, og så plutselig forvandles stedet - og blir til et sted for smerte og ondskap. Det er så leit, at det er blitt kjennetegnet. Men samtidig må vi huske på at det mørke igjen utløser kjærlighet og omsorg. Det er fint, sier Stoltenberg.

Også Jonas Gahr Støre var på plass for å minnes de omkomne. Hele 21. juli, 2011 var han på Utøya. Det hele er svært personlig for ham, sier han.

- Det er en god opplevelse å være her ute, men samtidig er det sterkt å møte de som savner og sørger.

Er det likevel tid for smil og latter, på en slik dag?

- I dag er det ikke rom for smil, i dag er sorg og savn i fokus. Men jeg er mektig imponert over de som bærer på det største savnet, men som likevel klarer å se en vakker sommerdag, sier Støre til Dagbladet.

TILBAKE PÅ LAND: Erna Solberg, ektemannen Sindre Finnes og tidligere statsminister Jens Stolberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TILBAKE PÅ LAND: Erna Solberg, ektemannen Sindre Finnes og tidligere statsminister Jens Stolberg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer