Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverre (29): - Jeg er ikke redd

- Alt virker normalt i Bangkok sentrum, sier menneskerettsarbeideren, som likevel holder seg innendørs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens stridsvogner og flere hundre soldater har tatt kontroll over Bangkok og omkringliggende provinser, bor norske Sverre Rakkenes (29) sammen med sin thailandske forlovede i Bangkok sentrum, noen kilometer fra der statskuppet nå utspiller seg.

Foreløpig er stemningen rolig i hjemmet.

- Alt som normalt

- Vi har ikke merket noe unormalt. Trafikken utenfor flyter som normalt, og vi har ikke hørt skudd, for eksempel. Sjefen min, som er på flyplassen, sier at alt går som normalt der også, forteller 29-åringen, som er fra Tromsø og jobber i menneskerettsorganisasjonen Form Asia, til Dagbladet.no.

På TV er imidlertid tonen en annen. Thailandsk TV har i kveld meldt at «et råd for administrativ reform», med kong Bhumibol Adulyadej som statsoverhode, har overtatt makten. Ifølge AP skal TV- og radiostasjoner  nå være satt under militærkontroll.

Rakkenes og samboeren følger nyhetssendingene tett.

- Det var nettopp en gammel general som talte på TV, og han sa at de militære har tatt over, men at de vil gi makta tilbake til det thailandske folk så fort som mulig, sier Rakkenes, som opplyser at alle nyhetskanalene - utenlandske som lokale - er stengt.

Ikke hørt fra UD

image: Sverre (29): - Jeg er ikke redd

Kuppet har gått forholdsvis ubemerket hen i Thailands turistdistrikter. Men gateselgere, som fikk raskt nyss i hva som var i ferd med å skje, pakket sammen og dro hjem for å følge begivenhetene derfra, melder APs reporter i Bangkok.

Rakkenes har foreløpig fått råd om å holde seg innendørs av en kollega med forbindelser til hæren.

- Har dere hørt fra ambassaden eller UD?

- Nei, jeg har bare sendt ambassaden en e-post, men ikke fått noe svar ennå. UD har jeg ikke hørt noe fra. Jeg regner med at vi blir kontaktet hvis det skulle bli nødvendig, ambassaden har nummeret mitt, sier Rakkenes.

Utenriksdepartementet har i kveld bekreftet at de har sendt en forespørsel til den norske ambassaden i Bangkok. UD venter fremdeles på tilbakemelding fra ambassaden.

Spent

- Er du redd eller bekymret for hva som kan skje?

- Nei, ikke foreløpig, men det er spennende hva som nå skjer med Thailand. Jeg tror det viktigste har vært å få fjernet Shinawatra, og at nesten hvem som helst andre er bedre, sier menneskerettsarbeideren.

Peter Valde (22), som jobber for et kleseksportfirma i byen, har heller ikke merket noe ekstraordinært.

- Jeg har ikke merket noe spesielt, bortsett fra at det nesten ikke er folk i gatene, og generelt veldig stille. Jeg er heller ikke redd, det svirrer mange rykter, men det er nok best å ta dem med ei klype salt, sier 22-åringen, som også holder seg innendørs etter råd fra venner.

Turbulent år
Den politiske situasjonen i Thailand har vært urolig og uavklart i hele år
. Et omstridt aksjesalg utløste sterke protester og demonstrasjoner mot statsminister Thaksin Shinawatra.

I et forsøk på å konsolidere sin egen maktposisjon skrev statsministeren ut nyvalg tre år før tida. Valget, som ble holdt i april, ble senere erklært ugyldig, og den politiske situasjonen har vært uavklart i påvente av et nytt valg i oktober.

Dagbladet.no kjenner til at det i Thailand spekuleres på at kong Bhumibol kan være innblandet i kuppet; de militære erklærer sin lojalitet til kongen, og da kan det virke som om han er informert om hva som skjer. Det har svirret rykter om at noen ønsket å ta livet av Bhumibol, og at et kupp ville være en måte å beskytte ham på.

IKKE REDDE: Sverre Rakkenes og forloveden Supaprang Chomkaew bor bare kilometer unna dramaet som utspiller seg i Bangkok, men bekymrer seg foreløpig ikke.
AVVENTER SITUASJONEN: - Det svirrer mange rykter her i Bangkok, sier Peter Valde (22).