Lynnedslag:

Sverre (7) truffet av lynet. Det måtte en smart mormor og en superhelt til for å trøste ham

- Han har nok et lite håp om at han kan få superkrefter, sier moren.

HELDIG: Lørdag ble Sverre Olsen truffet av lynet. Sykehuset sier han var heldig som ikke fikk noen synlige skader. Foto: Privat.
HELDIG: Lørdag ble Sverre Olsen truffet av lynet. Sykehuset sier han var heldig som ikke fikk noen synlige skader. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det var på lørdag sju år gamle Sverre fra Hammerfest ble truffet av lynet. Hendelsen skjedde da han skulle gå hjem etter å ha vært ute å lekt med kompiser.

Sjuåringens mor, Maria Olsen, sier at han og kompisene kom løpende inn i gangen for å fortelle hva som hadde skjedd. Moren trodde umiddelbart at guttene bare tullet.

- Jeg trodde faktisk ikke at man kunne bli truffet av lynet uten å bli veldig skadet, sier hun.

NÆR DØDEN: Bodil Randmæl ble nesten drept av lynet. Mannen Trond var vitne til det hele og trodde han mistet kona. Video Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Fikk vondt i hjertet

Da Maria ikke trodde på guttene ble de litt lei seg, og begynte å forklare hva som hadde skjedd. Ifølge guttene skal Sverre ha blitt truffet av et lynnedslag fra himmelen, før det skal ha blitt veldig lyst på bakken rundt ham.

Maria forklarer at gutten skal ha sagt han fikk vondt fra fingrene og inn til hjertet. Da tenkte hun at en sjuåring kan ikke forklare noe slikt uten at det er sant.

Dermed tok hun med sønnen på sykehuset for å få ham undersøkt. På sykehuset gjorde de grundige undersøkelser av hjertet og tok blodprøver, ifølge moren.

Håper på superkrefter

Undersøkelsene tok noen timer og Sverre skal ha vært litt redd. Da skal mormor ha bestemt seg for å vise fram bilder av en annen som også skal ha blitt truffet av lynet, superhelten The Flash.

LYNRASK: Sverre har et lite håp om å få de samme superkreftene som superhelten The Flash. Foto: NTB Scanpix
LYNRASK: Sverre har et lite håp om å få de samme superkreftene som superhelten The Flash. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I TV-serien om superhelten får han kreftene sine gjennom en blanding av et lynnedslag og kjemikalier. Flash kan blant annet løpe i lysets hastighet og gå gjennom vegger.

Da Sverre fant ut at superhelten skal ha fått superkreftene sine etter å ha blitt truffet av lynet, synes han det var veldig kult.

- Sverre er jo ganske rask fra før, men han har nok et lite håp om at han kan ha fått noen superkrefter fra lynnedslaget, sier Maria lattermildt.

DØDLIG: Avdelingssjef for akuttmedisin ved Ahus, Maria Seferowicz, forteller at det er 20 prosent sjanse for å dø om man blir truffet direkte av lynet. Foto: Privat.
DØDLIG: Avdelingssjef for akuttmedisin ved Ahus, Maria Seferowicz, forteller at det er 20 prosent sjanse for å dø om man blir truffet direkte av lynet. Foto: Privat. Vis mer

Etter undersøkelsene sa legene på Hammerfest sykehus at Sverre var veldig heldig som ikke fikk noen synlige skader. Og at han må ha hatt gode sko og begge beina i bakken, ettersom det gikk så bra. Moren forteller at sønnen hennes ble tatt godt vare på av Hammerfest sykehus.

Veldig få treffes av lynet

Avdelingssjef for akuttmedisin ved Akershus universitetssykehus, Maria Seferowicz, forklarer at det statistisk sett bare er fire-fem personer som blir truffet av lynnedslag i året her til lands. I perioden 2005-2014 døde kun tre personer av dette.

Når de en sjelden gang får inn pasienter som har blitt truffet av lynet, undersøker de dem på liknende måte som ved kraftig strømgjennomgang.

Om det lyner er det anbefalt å unngå å ha på seg ting som inneholder metall, som skosåler, paraplyer og beltespenner. Det anbefales også å stå med bena tett sammen, forklarer Seferowicz.

20 prosent dødlighet

HELL I UHELL: Da familien Powell skulle hente ut varer fra bilen utenfor huset sitt, ble de plutselig truffet av et lynnedslag. Hendelsen ble filmet av familiens overvåkningskamera. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

- Siden lynet kan hoppe mellom personer bør man også helst holde en avstand på 4-5 meter til nærmeste person, sier hun.

At sjuåringen ikke fikk noen synlige skader er heller ikke helt uvanlig. Men om man treffes direkte av lynet så er det 20 prosent risiko for å dø, ifølge Seferowicz.

- Skadeomfanget varierer fra ingen eller helt lette skader til alvorlige kardiovaskulære og nevrologiske tilstander og død, forklarer hun.

Meteorologisk institutt, Værvarslinga for Nord-Norge, bekrefter at det var lynnedslag i Hammerfest på lørdag.

- Det stemmer godt med våre observasjoer. Det var tordenvær i området, sier vakthavende meteorolog Jon Austrheim til Dagbladet.

- Hvor vanlig er det med lynnedslag i desember?

- Det kan skje langs hele kysten. Det er ikke langvarige som om sommeren. Det er typisk en lynutladning eller to. Det er mest vanlig fra Vestlandet og opp til Lofoten, men skjer også en gang iblant lengre nord, sier Austrheim

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer