Sverre Diesen: - Forsvaret mangler beredskap

Mener også at milliarder av kroner til skip og fly kan være bortkastet.

KRITISK: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har skrevet debattinnlegg i Aftenposten hvor han kritiserer en rekke områder ved det norske forsvaret. Foto Torbjørn Grønning / Dagbladet
KRITISK: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen har skrevet debattinnlegg i Aftenposten hvor han kritiserer en rekke områder ved det norske forsvaret. Foto Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Forsvaret mangler beredskap til å møte truslene som norske myndigheter mener landet står overfor.

Diesen fastslår dette i et debattinnlegg i Aftenposten mandag. Den tidligere forsvarssjefen skriver at Norge i lange perioder hvert år står uten beredskap på viktige områder.

Han mener også at milliarder av kroner til skip og fly kan være bortkastet.

- I lange perioder hvert år står vi uten beredskap på viktige områder på grunn av vernepliktsmodellen. Samtidig som investeringer for milliarder av kroner til våpensystemer, skip og fly kan være bortkastet fordi vi ikke har tilstrekkelig trente besetninger når vi får bruk for det, sier Diesen til avisen.

Han mener også at forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) villeder.

«I debatten om Forsvarets operative evne sier forsvarsministeren i Aftenposten i mai at Forsvaret har den nødvendige operativitet for å løse daglige oppgaver. Men at vi vil trenge tid til å bygge opp styrker for å sette hele forsvarsstrukturen på krigsfot. Det samsvarer dårlig med de sikkerhetspolitiske forutsetninger statsråden selv har fastsatt for Forsvaret», skriver han.

(NTB)