Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sverre Wilberg er død

Den allsidige skuespilleren Sverre Wilberg døde natt til fredag i sitt hjem, 66 år gammel. Han spilte alt fra Olsen-banden til Hamlet, og la aldri skjul på at han elsket å stå på scenen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store publikum kjente ham best som politiinspektør Hermansen i Olsenbanden-filmene, og fra mer enn 30 andre roller i norsk film. Men Sverre Wilberg var først og fremst en allsidig scenekunstner. Han spilte alt fra greske tragedier til revy og trivdes best med å kunne spille på hele spekteret.

42 teaterår

«Jeg trives med livet og elsker å stå på scenen,» uttalte han blant annet i forbindelse med feiringen av sin 65-årsdag, julaften 1994.

Han virket hele 42 år i norsk teaterliv, og de siste 25 åra var han knyttet til Det Norske Teatret.

Nynorsk som arbeidsspråk mestret han til det perfekte. Det viste han gjennom mer enn 100 forskjellige roller. Herodes i «Barrabas», Vår Herre i «Faust», Kongen i «Hamlet», Stordahl i «Kranes konditori» og Baronen i «Jeppe på Berget» er blant de mer sentrale rollene han har spilt ved teatret.

Winge-fan

Wilberg følte seg hjemme ved Det Norske Teatret, og hadde særlig stor glede av å være med i samtlige av Stein Winges oppsetninger, bortsett fra «Merlin». Da hadde han lovlig forfall, skiveprolaps i ryggen.

Men det var altså i de kritikerutskjelte filmene med fellestittel «Olsenbanden» han ble et navn de store massene kjente.

Wilberg hadde et helt nøkternt forhold til det å medvirke i film som ikke ble ansett for å være kunstnerisk «stuerein».

- Vi hadde mye moro under innspillingene, og publikum likte filmene. Jeg synes det er en viktig oppgave for en skuespiller å få folk til å le, sa Wilberg da han ble konfrontert med at det ikke var «comme il faut» å spille i «Olsenbanden».

Gentleman

På mer enn én måte skilte han seg fra sine skuespillerkolleger. For det første raget han gjerne et hode høyere enn dem, og han var alltid den, stort sett den eneste, som stilte ulastelig antrukket. Tweed, flanell, slips - alt i matchende farger. Lik en engelsk gentleman, men så fikk han også teaterutdannelsen ved Royal Academy of Dramatic Art i London.

Bare én gang ble han observert i dongeri på teatret. En kollega, som stort sett ikke gikk i annet enn jeans, så Wilberg i dongeridress, ble sjokkert og utbrøt: - Nei! Ikke du også! Gå hjem og skift!

Sverre Wilberg etterlater seg kone og to døtre.