Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Sverte- kampanje»

Kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland mener liberale krefter har startet en kampanje for å sverte bispekandidat Ole Christian Kvarme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvarme leder kampen om å bli ny Oslo-biskop, men hans konservative linje skaper strid. Oslo Høyre ber sine tre statsråder gå mot hans kandidatur og Venstres nestleder Trine Schei Grande advarer mot hans konservative linje.

Ansvarlig statsråd
Svarstad Haugland sier hun kommer til å vektlegge det «kirkelig votum» før hun bestemmer seg. Hun mener Kvarme er utsatt for en svertekampanje.

-  Det vi har sett er ikke noe annet enn en mediekampanje mot Kvarme. I slike saker vil alltid de som har det mest liberale synet ha media med seg. Jeg ser at det er om å gjøre å lage et så konservativt bilde av ham som mulig. Vi lever med to syn på homofili i kirken. For at vi skal kunne leve videre med det, må begge grupperingene godta det, sier Svarstad Haugland.

-  Kirken avgjør

-  Reflekterer ikke reaksjonene at folk flest er mer liberale enn det som ligger bak det «kirkelige votum»?

-  Det kan godt hende. Men nå har vi sett ett klart råd. Jeg kommer ikke til å bestemme meg for hvilken biskop vi skal ha før vi har fått alle fakta på bordet. Vi kommer til å ta den debatten innad i regjeringen når vi har fått innspillene fra alle de kirkelige organene. Det er det som kommer til å bety noe for oss. Ikke hva politikerne sier, sier Svarstad Haugland.

Kvarme var ikke blant de sju kandidatene som Oslo bispedømeråd nominerte til å bli Norges mest profilerte biskop. Men «prestebladet» Luthersk Kirketidende og konservative Misjonssambandet har uttrykt støtte til Kvarme. I første runde av valget fikk Kvarme overveldende støtte.

-  Betyr ikke dette at det også er en kampanje fra konservativ side?

-  Jeg tror heller det er signal om at bispedømmet kanskje hadde for liten bredde og for like teologiske kandidater, sier Svarstad Haugland.

-  Ikke mitt bord

-  Det finnes flere homofile prester i Oslo som er avhengig av å få sine vikariater forlenget. For dem er vel ikke Kvarmes homofilisyn bare et teologisk spørsmål?

-  Ja, det kan du si, men det er ikke ting som jeg vil blande meg borti. Det er ikke mitt bord. Det er bispedømmet som ansetter prester.

-  Kan det kirkelige votum føre til at kirkeledere ellers i landet presser gjennom en biskop i Oslo som er mer konservativ enn det kristne i Oslo vil ha?

-  Dette er en del av prosessen når biskoper skal utnevnes. Jeg skjønner problemstillingen. Men om de vil endre prosessen, burde de ha gjort noe med det når man laget spillereglene.

-  Er KrF revansjesugne etter at Stålsett ble utnevnt mot deres vilje?

-  Jeg har ikke behov for noen revansj. Den gang Stålsett ble

utnevnt, hadde han ikke tilkjennegitt at han var så radikal som han var. Han ble mer og mer radikal etter hvert, sier hun.

-  Er det ikke tid for en kvinnelig biskop i Oslo?

-  Jo, nå har jeg foreløpig utnevnt en biskop, Laila Riksaasen Dahl, i Tunsberg. Den gang sto det likt mellom henne og en mannlig kandidat. Jeg valgte

henne, det var viktig å få inn en kvinne, sier hun.

MÅ TA ET VALG: - Jeg kommer ikke til å bestemme meg for hvilken biskop vi skal ha før vi har fått alle fakta på bordet, sier kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland. Her fra lanseringen av KrF-toppens bok tidligere i høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media