Svett bivirkning

NØTTERØY: NØTTERØY: Etter år med rødming ble Tommy Skogbakken (21) operert. Lykken ble snudd til fortvilelse da han skjønte at operasjonen førte til voldsom svetting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har sittet på kino og vært kliss våt både på sokkene, buksa og T-skjorta. Det er pinlig når jeg svetter så mye at det drypper, sier Tommy Skogbakken.

21-åringen velger å sitte i skyggen på balkongen utenfor husveggen hjemme på Nøtterøy. Han rødmer ikke, til tross for at han hilser på nye mennesker. Fra halsen og opp er han knusktørr, men Tommy viser fram en glinsende rygg under den fuktige skjorta.

Inngrep

- Det er vått på ryggen og knehasene hele tida, og slik har jeg aldri svettet før. Jeg visste at det var fare for at jeg kom til å svette mer, men ikke at jeg skulle svette noe så helt vanvittig. Før gikk jeg ikke ut fordi jeg rødmet så mye. Nå blir jeg hjemme på grunn av svetteflekker, sier Skogbakken.

Med et inngrep i brysthulen kutter kirurgen en nerve, og pasienten blir kvitt rødmingen.

- Før ble jeg rød bare noen så på meg. Med en gang jeg kom inn i et rom, slo varmen opp i fjeset. Det var så ille at jeg stengte meg inne. Nå kan jeg ikke gå i genser, for det er et knips, og så er jeg dryppende våt, forteller han.

Inngrepet har tidligere vært utført i Norge mot håndsvette, men rødming har ikke blitt ansett som en sykdom. Derfor har flere hundre nordmenn betalt for å få gjennomført rødmeoperasjonen i Sverige. De siste åra har derimot Rikshospitalet begynt å utføre operasjonen mot rødming også i Norge.

- 80 prosent av dem vi har operert ved Rikshospitalet, har sagt at de har fått bivirkninger i form av økt svette på kroppen i etterkant. Det er en velkjent bivirkning av denne operasjonen, forklarer professor ved Rikshospitalet, Erik Fosse.

Han opplyser at det er et inngrep som løser et stort problem for mange, men som også gir bivirkninger i form av økt kroppssvette.

Rystet

- Mange bemerker det, men få synes det er stort problem. De fleste er fornøyd med operasjonen. Før var jeg skeptisk til inngrepet, men da jeg ble klar over hvor mange det er som har sosiale og yrkesmessige problemer på grunn av rødming, ble jeg rystet. Nå har vi satt i gang et studium hvor vi forsøker å kartlegge effekten av operasjonen for rødming, forklarer Fosse.

Rødmer ikke: Tommy Skogbakken (21) har fått et rødmefritt liv etter at han ble operert mot ansiktsblussingen. I stedet har han fått problemer med kroppssvette.