Måler viste 51 grader i Tyrkia-hetebølge:

- Svetten renner og renner

To dager før hun drar hjem, avslører Annika Blessing det verste og det beste når måleren viser 51 grader og det er brennende sol - og om det blir Tyrkia-ferie i juli en gang til.

Overlege Gunnar Hasle ved Kry Reiseklinikken forklarer hva det viktigste du bør tenke på i den intense varmen er. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I noen formuleringer i saken var det opprinnelig ikke henvist til hotellets temperaturmåler. Vi presiserer at dette ikke er en offisiell måling.

Annika Blessing avslører hvordan det er å feriere når måleren viser 51 brennhete grader, på et hotell i Side i Tyrkia.

- Det er sjukt varmt, oppsummerer hun.

Så utdyper hun:

- Det er bare så himla varmt. Når du går ut i havet, så er det nesten som å gå ut i et badekar.

- Bader i svette

Først trodde reisefølget av tre familier knapt det de så, på det store termometeret ved hotellet deres - som på det heteste har vist 51 grader.

HAR KOST SEG: Annika og reisefølget har fått god hjelp av hotellet til å ha det så morsomt som mulig i varmen. Foto: Privat
HAR KOST SEG: Annika og reisefølget har fått god hjelp av hotellet til å ha det så morsomt som mulig i varmen. Foto: Privat Vis mer

Da spurte Blessing og følget de ansatte om det var noe feil med temperaturmåleren.

- De sa at «nei da, det er helt i orden». De gangene vi har vært dumme nok til å spise lunsj ute, sitter vi bare og bader i svette. Det bare renner og renner og renner, samtidig som du prøver å få i deg mat.

- Da du snakket med TV 2 før i dag, sa du at dere er fast bestemt på å kose dere. Greier dere det?

- Ja, faktisk, og det tror jeg at jeg sier minst to ganger om dagen, at «dette takler vi overraskende bra». Vi er i godt humør, og tar et glass vin. Men, det er klart, det er sjukt varmt.

REKORDVARME: Ifølge TV 2 er den offisielle varmerekorden i Europa 48 grader, i Athen i 1977. Denne måleren utenfor Annikas hotell i Tyrkia viser enda mer. Foto: Privat
REKORDVARME: Ifølge TV 2 er den offisielle varmerekorden i Europa 48 grader, i Athen i 1977. Denne måleren utenfor Annikas hotell i Tyrkia viser enda mer. Foto: Privat Vis mer

Til og med Annikas 17 år gamle sønn tar det «med overraskende godt humør» - selv etter tre dager med feber.

Og nå er han i ferd med å bli frisk igjen.

- Ulidelig varmt

Også for den som er frisk, skjer det noe med kroppen når det er så varmt.

- Du beveger deg litt saktere, men samtidig fort, fordi du vil komme nærmest mulig små skyggeplasser, sier Annika Blessing.

Til TV 2 har hun forklart hva dette fører til:

- Det finnes ikke intimgrenser her lenger. Er det skygge et sted, så flokker folk seg sammen.

Om natta er det også mer enn varmt nok, over 30 grader.

- Vi har klaget på air conditionen, for den fungerer ikke optimalt. Men sånn er det på hjemmebane hos dem som bor her. Air conditionen greier ikke ta unna. Den jobber og jobber, men det blir ikke kaldt nok.

- Forbanna svett

Om dagen har de 12 i reisefølget på tross av varmen oppsøkt lokalmiljøet.

- Vi har tatt lokalbuss inn til sentrum, prøvd å gjøre det beste ut av det, selv om det er ulidelig varmt, forteller Annika.

- DET VERSTE: - Det er at du konstant er så forbanna svett på hele kroppen, sier Annika Blessing om rekordvarmen hun opplever i Tyrkia nå. Foto: Privat
- DET VERSTE: - Det er at du konstant er så forbanna svett på hele kroppen, sier Annika Blessing om rekordvarmen hun opplever i Tyrkia nå. Foto: Privat Vis mer

Da Dagbladet spør hva følelsen kan sammenliknes med, må hun tenke seg om. Så nevner hun følelsen du kan få av å åpne ei flydør på et varmt sted i Syden, og kjenne varmen slå imot deg.

- Den opplevelsen har vi hele tida.

- Hva er det verste med varmen?

- Det er at du konstant er så forbanna svett på hele kroppen, det å konstant gå rundt og være så ekkelt svett at klærne klistrer seg til kroppen.

Et siste forsøk

Noe annet som er ille, er å få solstekt sand på huden.

- Du får vondt flere minutter etterpå hvis du kommer borti sand som ikke er i skyggen.

- Og hva er det beste med varmen?

- Vi har vel underskudd på skikkelig sommersol i Norge, men dette her er jo altfor varmt.

Torsdag er Tyrkia-ferien over, og Annika reiser hjem til Norge. Dermed får hun og følget et forsøk til på å steike et egg ved hjelp av sola.

IKKE HELT RETT: Slik så retten ut, etter første forsøk på en strand-omelett. Onsdag gjør Annika Blessing og reisefølget hennes et nytt forsøk. Foto: Privat
IKKE HELT RETT: Slik så retten ut, etter første forsøk på en strand-omelett. Onsdag gjør Annika Blessing og reisefølget hennes et nytt forsøk. Foto: Privat Vis mer

Hun sender Dagbladet et bilde av første forsøk, og slipper å forklare mer om hvorfor ingen fikk lyst til å smake på retten.

- Vi skal prøve igjen i morgen, på noen særdeles varme fliser på hotellområdet.

Det uunngåelige spørsmålet

- Men det uunngåelige spørsmålet: Blir det Side i Tyrkia igjen neste sommer?

- Muligens. Men ikke i juli eller august. Vi har snakket med lokale helter, som sier at vi må komme i juni eller september, oktober, sier Annika Blessing.

- Men ikke i juli, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer