«PARTIETS SMARTESTE MANN»: Karl Rove, den tidligere strategen bak George W. Bush, skaper kontrovers etter håndteringen av valgkampdonasjoner. Foto: Matt York / AP / NTB SCANPIX
«PARTIETS SMARTESTE MANN»: Karl Rove, den tidligere strategen bak George W. Bush, skaper kontrovers etter håndteringen av valgkampdonasjoner. Foto: Matt York / AP / NTB SCANPIXVis mer

Svidde av 1,2 milliarder - vant ingen av valgkampene

- Jeg ville bedt om å få pengene refundert, sier Obamas skadefro valgkampsjef om Karl Roves rike pengegivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obamas valgkampstrateg David Axelrod kunne ikke la være å strø salt i såret til en veldig, veldig gretten politisk fiende da sjansen bød seg under en telefonkonferanse med journalister i går.

- Jeg ville bedt om å få pengene refundert, sa Axelrod, ifølge Washington Post.

Obamas våpendrager siktet til at Karl Roves republikanske stråmannsgruppe «Crossroads» brukte over 200 millioner dollar i valgkampen, hovedsaklig på kjøp av tv-reklameplass for å angripe Obama og en rekke av demokratenes kongresskandidater.

- Det er gode nyheter at man ikke kan kjøpe Det hvite hus, og at man ikke kan overvelde Kongressen med disse Super PAC-dollarene, sier Axelrod.

Bush' høyre hånd Crossroads omfatter en såkalt Super PAC, en organisasjonsform uten begrensninger på donasjonssummer og med lite offentlig innsyn, i motsetning til partiapparatets offisielle innsamling.

Men det er altså Karl Rove som holder i tømmene i Crossroads.

Rove blir gjerne omtalt som «hjernen til Bush», etter å ha trukket i trådene som den viktigste politiske rådgiveren for den forrige republikanske presidenten i Det hvite hus helt fram til 2007. 61-åringen er kjent som en lynskarp analytiker og valgstrateg, men kan ha falt noe i kurs etter det dundrende nederlaget på tirsdag.

Ikke så super likevel Etter en lemping i lovverket som ga denne typen kampfond enda friere spillerom, spådde mange at 2012-valgkampen kunne bli fullstendig dominert av Super PAC-penger fra styrtrike, anonyme givere.

Men fasiten etter tirsdagens president- og kongressvalg er at samtlige av kandidatene Crossroads satte pengemakt bak, tapte.

Axelrod gjør nå sitt beste for å spre skepsis blant de mange rike republikanerne som valgte å bruke millioner på de omstridte kampfondene.

- Hva ble innflytelsen av dette overveldende reklamekjøpet? Hvor mye innflytelse hadde det egentlig? Etter det som skjedde på tirsdag vil jeg tro at det blir mer tilbakeholdenhet i framtida når Rove og andre kommer og banker på døra, sier Obama-rådgiveren.

Fornektet tapet Situasjonen for Rove ble ikke bedre av at han under valgnattsendinga til Fox News, der han er huskommentator, nektet å erkjenne tapet i den sentrale delstaten Ohio.

Det skjedde lenge etter at USAs største tv-kanaler, inkludert nettopp høyrevridde Fox, hadde erklært Obama som vinner. (se video over).

I går benektet ikke lenger Rove at presidenten hadde vunnet gjenvalg, men mer enn antydet at det skjedde med skitne metoder.

- Presidenten fikk suksess ved å undertrykke velgermassen, sier Rove, som mener det var Obama som tydde til de mest negative reklamesnuttene og skremte folk fra å stemme.

Mens Roves kritikere mener den mislykkede valgkampen og håndteringen av nederlaget viser at «partiets smarteste mann» har utspilt sin rolle, er det ingenting som tyder på at han kommer til å trekke seg tilbake.  «Ikke avskriv ham ennå», skriver Washington Post-kommentator Chris Cilizza.

Han påpeker at mange republikanere mener at det var Roves milliardærvenner som demmet opp for Obamas pengeinnsamlingsrekord, og at resultatet ville vært langt være uten de lysskye Super PAC-ene.

- Inntil noen kan erstatte Roves bånd til milliardærene, så har han en rolle. De fleste pengegiverne mener Super PAC-ene spilte en avgjørende rolle når det gjaldt å gjøre valget så jevnt, sier en av Roves støttespillere i republikanernes rådgiverapparat, til Washington Post.

HJERNEN: Det var bare halvt på spøk Karl Rove ble kalt «hjernen til George W. Bush». Han var helt sentral i oppbygningen av Bush som presidentkandidat og var hans kanskje viktigste rådgiver i Det hvite hus. Arkivfoto: Shaun Heasley / Reuters / NTB Scanpix
HJERNEN: Det var bare halvt på spøk Karl Rove ble kalt «hjernen til George W. Bush». Han var helt sentral i oppbygningen av Bush som presidentkandidat og var hans kanskje viktigste rådgiver i Det hvite hus. Arkivfoto: Shaun Heasley / Reuters / NTB Scanpix Vis mer