Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svidde av 6,5 milliarder på toppmøte om fattigdom

Duekjøtt pakket i soyabønner og griseører, spesialbrygget toppmøte-øl og egne badestrender. Dette var noe av det verdens åtte mektigste menn ble budt av sine japanske verter under G8-møtet i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går avsluttet topplederne G8-møtet i Nago på øya Okinawa sør i Japan, med løfter om massiv innsats for verdens fattige.

Alt annet enn fattigdom preget G8-møtet som kostet ti ganger mer enn møte for ett år siden i Tyskland.

Japanerne brukte mer penger på toppmøtet enn det de vil gjøre på fotball-VM, som de arrangerer sammen med Sør-Korea i 2004.

Okinawa er et av de fattigste områdene i Japan, og innbyggerne har lenge klaget på at de ikke blir tilgodesett av regjeringen i Tokyo. I forbindelse med toppmøtet har regjeringen spandert nye veier for 1,3 milliarder kroner. I tillegg er det bygd nye konferansesentere, og 22000 politimenn, åtte krigsskip, 140 patruljebåter og 20 fly ble satt inn for å ivareta toppledernes sikkerhet.

Overdådig

Det japanske vertskapet med statsminister Yoshiro Mori har ikke spart på skillingen:

Bill Clinton fikk sove i et hus som er en nøyaktig kopi av hans barndomshjem i Arkansas. Huset, som er innredet med nøyaktige kopier av møblene fra barndomshjemmet, kostet 6,5 millioner kroner.

Topplederne har hatt en egen strand hvor de kunne nyte spesialprodusert toppmøte-øl mellom slagene.

Maten har vært det beste Japan kan by på. 125 kokker har fått fløyet inn sjeldne råvarer som de har tilberedt etter alle kunstens regler. 40000 måltider er servert til topplederne og en hærskare av journalister.

Journalistene kan reise hjem med «godteposer» med digitale båndopptakere, en flaske av lokalt brygget sake, strandklær og en CD.

Fattigdom

Hovedtema på toppmøtet sto i grell kontrast til luksusen. I sluttkommunikeet lovet verdens mektigste menn innsats for å bekjempe fattigdom i verden.

- Det 21. århundre må bli et århundre for velstand for alle, heter det fra G8-toppene.

Sluttdokumentet setter som mål at alle verdens barn skal få grunnskole innen 2015, at antallet hiv-smittede skal ned med 25 prosent, at antallet tuberkulosesmittede skal ned med 50 prosent og at Internett må bli gjort tilgjengelig for alle. I dag har bare 20 prosent av verdens befolkning tilgang til Internett. Japan lovet å bruke 16 milliarder kroner på informasjonsteknologi i fattige land, samt i kampen mot dødelige sykdommer.

Bill Clinton lovet også å sørge for at barn skal få skolemat. Overskuddsmat fra USA verd 2,7 milliarder kroner skal sendes til fattige land.

Ingen tiltro

Bortsett fra løftene fra USA og Japan, la ingen av lederne penger på bordet for å støtte opp om de ambisiøse målene. Det gjør at få tror løftene vil bli innfridd.

I fjor lovet topplederne 900 milliarder kroner til gjeldslette for verdens 40 fattigste land. Så langt har bare ni land fått innvilget gjeldslette på til sammen 132 milliarder.

FNs generalsekretær Kofi Annan kritiserte i forkant av møtet topplederne for sommel i arbeidet med sletting av u-landsgjeld.

Best kledd

Tony Blair avviste kritikken fra FN og aktivister som demonstrerte utenfor toppmøtet.

- Vi har tatt noen viktige skritt, sa Blair som ble kåret til toppmøtets mest velkledde mann. Dette protesterte Ital-ias statsminister Giuliano Amato på:

- Jeg sa til Tony: Jeg synes ikke du er den mest elegante, fortalte Amato som mente Frankrikes Jacques Chirac var mest velkledd.

Bill Clinton ble kåret til lederen med best sans for humor, før han forlot møtet for å fullføre Midtøsten-samtalene på Camp David.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media