Svidde Mette-Marit - hedres med pris

Kronprinsesse Mette-Marit ble alvorlig forbrent under et tysk tv-intervju i mai. Nå hedres reporteren - med en norsk pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Fredag mottar Sandra Maischberger (35) «Der goldene Lachs» - en forgylt laks - under en seremoni der minst et hundretall tyske journalister vil trenge seg sammen i den norske ambassaden i Berlin.

- Hun får den ikke for sine egne prestasjoner, men for å ha skapt utilsiktet norgesreklame, forklarer ambassadør Morten Wetland til Dagbladet.

- Millioner i reklame

Han er klar over at enkelte kan fristes til å kalle utdelingen en majestetsfornærmelse, men tror de fleste ser ironien i at Maischberger får den. Tyske medier skrev i mai side opp og side ned om tv-intervjuet, som førte til at kronprinsparet fikk brannskader.

Wetland sa i sommer til Dagbladet at medieomtalen var verdt flere titalls millioner kroner.

- Skulle vi kjøpt tilsvarende reklameplass, hadde det kostet mange titalls millioner kroner, sier ambassadøren.

Glad tv-kjendis

- Jeg er klar over at dette er en fin balansegang. Vi har testet ut tildelingen blant representanter for tyske medier. Responsen var positiv. Og «Den gylne laks» er ment som en litt skeiv pris, sier han.

Sammen med ambassaderåd Stein Iversen og den norske fiskeriattacheen i Hamburg, Jon Hanssen, utgjør han juryen for prisen som utdeles for andre gang.

- Jeg gleder meg over prisen. Den viser hjertelaget til både ambassaden og det norske kongehuset, sier Sandra Maischberger.

- En trist begivenhet er blitt snudd til noe positivt. Dette viser en misunnelsesverdig humor som alle tyskere kunne trenge en andel av, sier tv-kjendisen.

Tilgivelse

Superkjendisen i fjernsynsselskapet n-tv er fortsatt ulykkelig over at tekniske feil ved de 400 watt sterke lyskasterne som ble brukt under tv-intervjuet i sterkt solskinn, førte til at kronprinsessen ble alvorlig forbrent i ansiktet.

Kronprinsesse Mette-Marit måtte avlyse sin planlagte tysklandsreise sammen med kronprins Haakon.

Maischberger fikk tilgivelse da hun møtte kronprins Haakon i Hamburg, under hans reise som artet seg som en triumfferd på en bølge av sympati.

Redd tyskere?

Ambassadør Wetland tar interessen blant tyske journalister som et tegn på at prisutdelingen vil gi en ny runde norgesreklame.

Denne gangen tilsiktet.

Dagen etter prisutdelingen kommer kronprins Haakon til Berlin for å tenne juletreet ved Brandenburger Tor og for å åpne den norske festivalen for samtidsmusikk, Magma 2002.

Også denne gangen uten kronprinsesse Mette-Marit.

- Jo, vi får spørsmål om hun er blitt redd tyskere, sier ambassadør Morten Wetland.

Slottet taust

Slottet ønsker ikke å uttale seg om prisutdelingen til den tyske tv- journalisten.

- Dette har vi ikke hørt om. Slottet har ingen kommentar. Dette ønsker vi ikke å ha noen meninger om, sier informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen på Slottet.

THE SUN ALWAYS SHINES : Ambassadør Morten Wetland med prisen og videoen som vises under utdelingen av «Den gylne laks». Videoen viser opptakene fra n-tv og kronprinsens alenetur til Tyskland. Den ledsages av a-has «The Sun Always Shines On TV».
FÅR HEDER OG ÆRE : Noen vil karakterisere Sandra Maischbergers intervju med Mette-Marit som majestetsfornærmelse, men nå får hun pris av den norske ambassaden i Berlin.
17. MAI: Kronprinsessen stilte på slottsbalkongen til tross for skadene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer