Sviende nederlag for brannsjefene

- Kan ikke ta betalt for å rykke på falske brannalarmer, sier Oslo tingrett.

 TAPTE I TINGRETTEN:  Kravene fra brannsjef Guttorm Liebe i Skien og hans kollega i Fredrikstad mot to vaktseselskap er blangt avvist av Oslo tingrett. Foto: TORBJØRN BERG.
TAPTE I TINGRETTEN: Kravene fra brannsjef Guttorm Liebe i Skien og hans kollega i Fredrikstad mot to vaktseselskap er blangt avvist av Oslo tingrett. Foto: TORBJØRN BERG.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Oslo tingrett har avvist kravene fra brannvesenet i Skien og Fredrikstad om å ta betaling fra alarmselskapene for å rykke ut på falske brannalarmer.

Tingretten har blankt avvist samlede krav på 167.000 kroner mot selskapene Sector Alarm og Securitas Direct.
 Isteden er de to kommunene dømt til å betale samlede saksomkostninger på 324.000 kroner.

- Klar dom
-    Dommen er klar. Vi har ikke fått medhold, og er selvsagt skuffet over det. Over helgen skal jeg prate med Fredrikstads advokat, og så får vi vurdere etter det om vi skal anke, sier kommuneadvokat i Skien, Svein Hermansen, til Dagbladet.

Tingretten, de to kommunene og alarmselskapene er enige på ett punkt:
Dette er en prinsipiell sak med interesse for brannvesen og vaktselskap over hele landet.

Her kan du lese dommen.

Det var en dødsbrann i Nittedal i 2006, der to eldre mennesker brant inne, som innledet krangler i flere kommuner mellom alarmselskaper og offentlig brannvesen.

Alarmselskapet som hadde avtale med huseierne i Nittedal, fikk kraftig kritikk for sein varsling av det lokale brannvesenet. Etter den saken har selskapenes varsling til brannvesen over hele landet eksplodert.

Da søksmålet ble levert retten tidligere i år, sa Skiens brannsjef Guttorm Liebe til Dagbladet at hans etat var lei av å jobbe gratis for alarmselskapene når det er selskapene som tar hele betalingen for vakttjenesten i egne lommer.

Retten sier at det ikke er noe prinsipielt i veien for at brannvesenet kan ta betalt for å rykke ut på falske brannalarmer. Men da må det være gyldige, lokale avtaler om prisen. Og det var det ikke i Skien og Fredrikstad.
- Noe for Storberget
-    Det beste hadde vært om justisministeren engasjerer seg i saken og tilrettelegger en forskrift eller nasjonal standard for hvilke rutiner som er ønsket fra vaktselskapene, sier adm. direktør Petter Furulund i NHO Service i en kommentar til dommen.

NHO Service er interesseorganisasjon for vakt- og alarmselskapene.

- Bransjen ønsker et godt samarbeid med landets brannvesen, men vi er glad for at vi har fått rettens medhold i at kommunene ikke kan stå fritt til å fastsette sine egne gebyrer. Nå varierer de kommunale regningene mellom 3.500 og 25.000 kroner pr. utrykning, påpeker NHO-sjefen.