Sviende nederlag for Lukasjenko

Europas siste diktator Aleksandr Lukasjenko har gått på et ydmykende valgnederlag i Hviterussland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange velgere avsto fra å stemme i søndagens parlamentsvalg, og markerte dermed en kraftig protest mot den eneste europeiske leder som åpent har støttet sjelefrende og inntil nylig kollega Slobodan Milosevic.

Myndighetene sier at litt under 60 prosent av landets sju millioner velgere stemte i søndagens parlamentsvalg. Men opposisjonsleder Anatolij Lebedko sier at bare rundt 45 prosent av velgerne møtte opp for å stemme.

Uansett er det elendige oppmøtet et problem for Lukasjenko, fordi opposisjonen har hatt stor suksess med sin oppfordring til velgerne om å boikotte valget.

Ikke demokratisk

Organisasjonen OSSE har dømt valget som ikke fritt og rettferdig, etter flere eksempler på valgfusk under opptellingen. Men ingen trengte å vente på opptellingen for å forsikre seg om at valget i Hviterussland ikke var demokratisk.

Alle kandidatene til de 110 plassene i parlamentet var håndplukket av Lukasjenko, som siden 1994 har styrt Hviterussland med jernhånd.

Den politiske begrunnelsen for denne særegne nominasjonsprosessen ga Lukasjenko selv før valget, da han forklarte velgerne at man ikke trengte noen opposisjon i Hviterussland, fordi hensikten var at de nye parlamentsmedlemmene skulle arbeide sammen.

Katastrofe i byene

Særlig har Lukasjenko gjort det dårlig i byene, spesielt i hovedstaden Minsk. Lederen av valgstyret sier at 82 av de 110 kandidatene har fått mer enn 50 prosent av stemmene i sitt distrikt, og dermed er innvalgt i det nye parlamentet.

I hovedstaden Minsk var imidlertid boikotten så effektiv at ingen av de 18 kandidatene fra hovedstaden fikk oppslutning fra den nødvendige halvparten av velgerne.

For Lukasjenko, som styrer Hviterussland som en miniatyrutgave av det gamle Sovjetunionen, er dette en katastrofe. Opposisjonen har vist muskler, og alt tyder nå på at presidentvalget til neste år blir langt mer interessant enn antatt.

VALGETS TAPER: Diktator Aleksandr Lukasjenko.