<strong>HONG KONG-INTERVJU:</strong> For å unngå å bli fengslet i USA, ble varsleren Edward Snowden tvunget til å oppholde seg utenlands. På dette bildet fra juni 2013 intervjues han i Hong Kong av den britiske avisa the Guardian. Foto: AFP/The Guardian
HONG KONG-INTERVJU: For å unngå å bli fengslet i USA, ble varsleren Edward Snowden tvunget til å oppholde seg utenlands. På dette bildet fra juni 2013 intervjues han i Hong Kong av den britiske avisa the Guardian. Foto: AFP/The Guardian Vis mer

Sviende NSA-nederlag om overvåkingen Snowden avslørte

Amerikansk overvåking av millioner av telefonsamtaler kjent ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Motstanderne av en telefon-overvåking som i det skjulte har antatt enorme dimensjoner har vunnet en viktig seier i USA.

En ankedomstol på Manhattan avgjorde i dag at etterretningsorganisasjonen NSAs registrering av millionvis av samtaler er ulovlig fordi den ikke var autorisert av den amerikanske kongressen.

Fornøyd presidentkandidat Dommeren, Gerard Lynch, skriver ifølge Reuters at en autorisering ville ha vært en «innskrenkning uten sidestykke av amerikanernes forventninger om privatliv».

En som er fornøyd med avgjørelsen, er den republikanske senatoren og presidentkandidaten Rand Paul.

«Telefonovervåkingen av lovlydige borgere er ikke NSAs business! Fornøyd med rettsavgjørelsen i morges», twitret han i dag, i følge the Guardian.

Sjokk-avsløringer Britiske the Guardian hargjennom sitt samarbeid med den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden spilt en hovedrolle i å gjøre NSAs spesielle overvåkingsvirksomhet kjent, sammen med Washington Post.

NSA har samlet inn enorme mengder såkalte metadata om datatrafikk og telefonsamtaler - for eksempel hvem som har ringt, hvor de har ringt fra og hvem de har snakket med.

Ifølge Snowden er det ikke bare metadata som har blitt innhentet, men også innholdet i for eksempel statslederes telefonsamtaler og epostmeldinger.

Ny NSA-kalddusj Snowdens avsløringer kom i 2013, og sjokkerte en hel verden fordi det slett ikke bare er amerikanere som er berørt.

USAs forhold til flere land - ikke minst Tyskland - har blitt anstrengt etter avsløringer om at blant annet forbundskansler Angela Merkels samtaler har vært overvåket.

Nyheten om at NSAs praksis er funnet ulovlig i en amerikansk domstol kommer samme dag som det blir kjent at den tyske etterretningstjenesten BND heretter ikke vil dele data fra internettkommunikasjon med NSA.

Bakgrunnen er ifølge NTB anklagene om at tjenestene sammen skal ha spionert på europeiske myndighetspersoner og selskaper.

Flyktet til Russland Snowdens avsløringer har tvunget president Barack Obama til innrømmelser og løfter om å endre USAs praksis overfor sine allierte.

Likevel har han møtt null forståelse for sin handlemåte hos amerikanske myndigheter, og flyktet til Russland for å unngå et liv i fengsel. Der fikk han i fjor høst innvilget tre års oppholdstillatelse.

<strong>STORPOLITISK TRØBBEL:</strong>Edward Snowdens avsløringer skapte trøbbel for USAs president Barack Obama i forholdet til Tyskland og forbundskansler Angela Merkel. Her er de to i Berlin i juni 2013, da Snowdens avsløringer eksploderte i verdenspressen. Foto: AP/Michael Sohn
STORPOLITISK TRØBBEL:Edward Snowdens avsløringer skapte trøbbel for USAs president Barack Obama i forholdet til Tyskland og forbundskansler Angela Merkel. Her er de to i Berlin i juni 2013, da Snowdens avsløringer eksploderte i verdenspressen. Foto: AP/Michael Sohn Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer