Sviende NSA-nederlag om overvåkingen Snowden avslørte

Amerikansk overvåking av millioner av telefonsamtaler kjent ulovlig.

HONG KONG-INTERVJU: For å unngå å bli fengslet i USA, ble varsleren Edward Snowden tvunget til å oppholde seg utenlands. På dette bildet fra juni 2013 intervjues han i Hong Kong av den britiske avisa the Guardian. Foto: AFP/The Guardian
HONG KONG-INTERVJU: For å unngå å bli fengslet i USA, ble varsleren Edward Snowden tvunget til å oppholde seg utenlands. På dette bildet fra juni 2013 intervjues han i Hong Kong av den britiske avisa the Guardian. Foto: AFP/The Guardian Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Motstanderne av en telefon-overvåking som i det skjulte har antatt enorme dimensjoner har vunnet en viktig seier i USA.

En ankedomstol på Manhattan avgjorde i dag at etterretningsorganisasjonen NSAs registrering av millionvis av samtaler er ulovlig fordi den ikke var autorisert av den amerikanske kongressen.

Fornøyd presidentkandidat Dommeren, Gerard Lynch, skriver ifølge Reuters at en autorisering ville ha vært en «innskrenkning uten sidestykke av amerikanernes forventninger om privatliv».

En som er fornøyd med avgjørelsen, er den republikanske senatoren og presidentkandidaten Rand Paul.

«Telefonovervåkingen av lovlydige borgere er ikke NSAs business! Fornøyd med rettsavgjørelsen i morges», twitret han i dag, i følge the Guardian.

Sjokk-avsløringer Britiske the Guardian hargjennom sitt samarbeid med den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden spilt en hovedrolle i å gjøre NSAs spesielle overvåkingsvirksomhet kjent, sammen med Washington Post.

NSA har samlet inn enorme mengder såkalte metadata om datatrafikk og telefonsamtaler - for eksempel hvem som har ringt, hvor de har ringt fra og hvem de har snakket med.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer