Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svigerfar anga Martin (40) som terrorist

Svensken ville hevne seg på svigersønnen, som ble arrestert og kastet på glattcelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke alle er like heldige med svigerforeldrene de får tildelt. Det fikk iallfall svenske Martin Norén (40) erfare da han ved ankomst til USA ble pågrepet av politiet, som mistenkte ham for å være terrorist og kastet ham på glattcelle etter lange avhør.

Grunn: Svigerfaren hadde tipset FBI om at Martin hadde koblinger til al-Qaida, skriver Aftonbladet.se.

Terrortipset var etter alt å dømme en løgn han fant på som hevn etter at Martin og datteren hadde tatt ut separasjon.

Konferansetur

Svigerfaren må nå møte i retten for å ha sendt FBI en mail med opplysninger om at Martin var på vei til Orlando i Florida for å møte sine al-Qaida-kontakter. I virkeligheten skulle 40-åringen på konferanse i IT-selskapet FileMaker, der han jobbet som databasesjef.

Straks Martin hadde landet i Orlando 11. august 2006, ble han arrestert av amerikansk politi og konfrontert med terroranklagene i et avhør som pågikk i flere timer.

- Flere forskjellige etterforskere spurte om jeg tilhørte en muslimsk organisasjon, om jeg var terrorist og kriminell eller var med i en religiøs sekt, forteller svensken, som ble påsatt håndjern og ført til et rom han beskriver som ei fengselscelle.

- Det var ei iskald celle med blod og avføring på betonggolvet. Der måtte jeg sitte til neste dag, da jeg ble satt på flyet hjem, forteller 40-åringen, som i etterkant av hendelsen mistet jobben og trolig ikke får komme inn i USA igjen.

KOM IKKE LENGER ENN TIL FLYPLASSEN: Martin Norén ble pågrepet av amerikansk politi ved ankomst til Orlando internasjonale lufthavn i august 2006. Foto: DBKING/CREATIVE COMMONS
KOM IKKE LENGER ENN TIL FLYPLASSEN: Martin Norén ble pågrepet av amerikansk politi ved ankomst til Orlando internasjonale lufthavn i august 2006. Foto: DBKING/CREATIVE COMMONS Vis mer

Hevnaksjon

Hjemme i Sverige anmeldte Martin saken, som ble henlagt av politiet. Først da han skrev direkte til Justitiekanslern (svensk direktorat for juridiske forhold, journ.anm.), fikk han gehør:

Kort tid etter at han hadde sendt brevet, fikk han besøk av det svenske overvåkingspolitiet, som fra FBI fikk en kopi av det opprinnelige terrortipset. Da innrømmet svigerfaren at det var han som sto bak - «för att djävlas».

Svigerfaren har forklart at han var misfornøyd med Martins innsats med barna i etterkant av separasjonen med datteren.

- Han er oppslukt av krigsspill på nettet, dessuten var han så ivrig etter å reise til USA at han ofret samværet med barna. Sånt gjør ikke en vanlig far, sier svigerfaren til Aftonbladet.

- Ble truet

Da spørsmålet om USA-turen kom opp, sykmeldte Martins ekskone seg og krevde at han skulle bli hjemme med barna.

- Jeg hadde dem den første uka. Før jeg reiste, ble jeg truet av svigerforeldrene mine, sier Martin.

Svigerfaren har i Lunds tingsrätt forklart at han faktisk trodde Martin hadde terrorkoblinger.

- Jeg hadde dannet meg en oppfatning om ham og tipset FBI for at de skulle undersøke om den stemte. Jeg forestilte meg ikke at de skulle pågripe ham, USA er jo verdens største demokrati, forklarte svigerfaren i retten.

Martin avviser beskyldningene som reinspikka løgn.

Svigerfaren risikerer nå fengsel for grove ærekrenkelser, samt å måtte betale titusenvis av svenske kroner i oppreisning. Dom i saken faller om to uker.

TERRORMISTENKT: Martin Norén ble kastet på glattcelle i Florida og sendt hjem igjen til Sverige etter at svigerfaren anga ham som terrorist.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media