Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svigerforeldrene har fått permanent opphold

Donald Trumps svigerforeldre har fått permanent oppholdstillatelse i landet. Ekspertene mener de har fått det gjennom loven presidenten vil avvikle.

- TRUSSEL MOT SIKKERHETEN: I januar raste USAs president Donald Trump mot familiegjenforeningsloven. Det han kaller «en trussel mot folkets sikkerhet» kan nå ha sikret svigerforeldrene hans permanent opphold i landet. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix
- TRUSSEL MOT SIKKERHETEN: I januar raste USAs president Donald Trump mot familiegjenforeningsloven. Det han kaller «en trussel mot folkets sikkerhet» kan nå ha sikret svigerforeldrene hans permanent opphold i landet. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Melania Trumps foreldre, Viktor og Amalija Knavs, oppholder seg permanent og lovlig i USA. Det bekreftet parets advokat på onsdag. Når eller hvordan de fikk identifikasjonspapirene i hendene forblir derimot uvisst.

Identifikasjonspapirene (også kalt green card journ.anm) reiser spørsmål rundt hvorvidt paret sikret seg oppholdstillatelse via familiegjenforeningsloven, skriver New York Times.

Kan ha brukt familiegjenforening

BUING: Det ble blandede reaksjoner under den tradisjonsrike, årlige talen da Donald Trump snakket om innvandring. Video: AP Vis mer

Ifølge amerikanske innvandringseksperter er det flere måter å få oppholdstillatelse på. I dette tilfellet er den mest sannsynlige måten paret fra Slovenia har fått oppholdstillatelse i landet på likevel via familiegjenforening. Parets advokat, Michael J. Wildes, bekrefter at de oppholder seg lovlig i landet, men ønsker ikke å uttale seg ytterligere om saken.

- Det er et privilegium å hjelpe familien, men det vil si at jeg samtidig må respektere deres privatliv. Innvandring er i DNAet vårt, og vi må være stolte av opphavet vårt uansett hvor vi stammer fra, sier han i et intervju med avisa.

Til The Washington Post sier han heller ikke vil kommentere saken fordi Melania Trumps foreldre ikke er en del av Trump-administrasjonen, og derfor har spurt om å bli skjermet fra offentligheten.

Skaper misnøye

Spørsmålene rundt Knavs-parets oppholdstillatelse har skapt misnøye i USA, og ikke uten grunn. Landets president, Donald Trump, har tidligere nemlig vært svært negativ til familiegjenforeningsloven. Derfor ble spørsmålene mange, da svigerforeldrene på mirakuløst vis fikk oppholdstillatelse.

Loven har inntil nå tillatt innbyggere med statsborgerskap å hente inn familiemedlemmer permanent. Det vil si at foreldre, voksne og barn har fått «grønt kort», men både Trump og kongressen har jobbet hardt for å begrense mulighetene loven bringer med seg.

Vil ha slutt på familiegjenforening

I januar ytret presidenten igjen et ønske om å få en slutt på muligheten. Han gikk faktisk så langt som å kalle familiegjenforening «en trussel mot amerikanernes velferd og sikkerhet».

- RASER: Africa Brown er datteren til låtskriver Oscar Brown, som skrev sangen «The Snake». Sangen er blitt flittig brukt av Donald Trump, som setter den i sammenheng med innvandring og terrorisme. Ifølge Brown, handler den heller om Trump selv. Video: CNN Vis mer

Samtidig begrenset han mulighetene for hvem som fikk innpass i landet. Nå kan derfor kun ektefeller og barn gjenforenes ved hjelp av loven. Det kan føre til at innvandringen i USA synker med opptil 50 prosent, skriver CNN.

Sannsynligheten for at Trumps svigerforeldre har fått oppholdstillatelse i landet nettopp via den samme loven er ifølge immigrasjonsadvokat David Leopold stor. Det skriver The Guardian.

- Det ville vært den mest sannsynlige, og ønskede måten å gjøre det på. Basert på kunnskapen jeg har om dem, er det faktisk den eneste mulige måten, sier han.

Holder ikke vann

Immigrasjonsadvokat Matthew Kolken fremmer imidlertid en annen mulighet: At parets arbeidsgivere kan ha hjulpet dem. Det ville imidlertid krevd dokumentasjon på at ingen annen amerikansk innbygger kunne gjort jobben bedre.

Muligheten holder imidlertid heller ikke vann. Både Viktor og Amalija Knavs er nemlig begge pensjonister.

TØFFE KRAV: USA skal ikke gi amnesti til ulovlige innvandrere, sier republikanernes presidentkandidat Donald Trump, som i en tale la fram en tipunktsplan for innvandring. Video: NTB Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!