Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svigerinne lanserte teori om alternative overgripere

Hadde telefonsamtale med vitne før han skulle i retten. Øygards svigerinne må i vitneboksen igjen i dag.

SISTE UKE I RETTEN:  I dag startet den siste uka i overgrepssaken mot Rune Øygard, med ytterligere vitner som er ønsket av forsvarersiden.  Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SISTE UKE I RETTEN: I dag startet den siste uka i overgrepssaken mot Rune Øygard, med ytterligere vitner som er ønsket av forsvarersiden. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Rune Øygards svigerinne vitnet i overgrepsrettssaken for snaue to uker siden, men må i ettermiddag tilbake i vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Det skjer etter at Øygards søskenbarn sist torsdag fortalte retten om en telefonsamtale han hadde hatt med svigerinnen, etter de første dagene av rettssaken da Skype-meldingene ble et tema.

Tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg festet seg i forrige uke ved de nye opplysningene, og gjorde det raskt klart at kvinnen måtte innkalles på nytt.

Alternative overgrepsmenn Søskenbarnet forklarte i retten at han ringte Øygards svigerinne etter at han gjennom media fikk vite om hva ordføreren hadde skrevet til den da 14 år gamle jenta på Skype i 2010.

- Jeg var rimelig frustrert over Skype-samtalene. Hva skulle jeg tro? Jeg ville snakke med en som sto Rune nærmere enn det jeg gjorde, sa vitnet.

Han konfronterte også Øygard direkte med chat-meldingene, men følte behov for utdypninger fra andre enn hovedpersonen.

Det var i telefonsamtalen med svigerinnen at hun ifølge søskenbarnet lanserte flere teorier om andre overgrepsmenn enn Øygard. Ifølge søskenbarnet nevnte hun tre konkrete personer som «eksempler» på kandidater som kunne stå bak reelle overgrep, som kunne ha utløst det hun mente var falske anklager mot ordføreren.

- Det var ikke noen beskyldning mot [N.N] eller [N.N] eller [N.N], det var bare eksempler, sa søskenbarnet i retten.

Kvinnen, som bor sammen med Øygards bror, skal ha sagt at hun «som mor og pedagog» hadde kunnskap om temaet.

- Må stå for hennes regning I retten i dag er det ventet at det vil bli tema hva som var bakgrunnen for svigerinnens betraktninger og hvorfor hun valgte å lufte dem for mannen som skulle vitne noen dager seinere.

Søskenbarnet selv oppfattet eksemplene som noe kvinnen selv hadde kommet fram til, og som ikke fikk til å henge sammen.

- Det får stå for hennes regning, sa vitnet på torsdag.

Da svigerinnen vitnet første gang 17. oktober, var hun blant Øygard-vennene som beskrev hvordan jenta først skal ha vært «forknytt» og umoden, før hun framsto som mye mer glad og fri etter tida med Øygard-ekteparet.

Svigerinnen hevdet også at fornærmede, den gang 13-15 år, var manipulerende og haddet «et godt grep» om ordføreren.

- Hun hadde et nært forhold til Rune og hadde tillit i hjemmet deres. Rune var mer dumsnill en kona si, alle unger skjønner det. De skjønner hvem de kan få det som de vil med, sa svigerinnen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media