Arbeiderpartiet om Siv Jensen:

- Svik mot «folk flest»

Middelklassen utarmes, advarer Arbeiderpartiet. På den ene siden finansierer de skattelettelser til de rikeste. På den andre subsidierer middelklassen de svakest stilte.

- SVIKTER: Siv Jensen og Fremskrittspartiet liker å snakke om «folk flest», men har glemt dem i regjering, sier Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- SVIKTER: Siv Jensen og Fremskrittspartiet liker å snakke om «folk flest», men har glemt dem i regjering, sier Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En vanlig familie har fått om lag 10.000 kroner i skattelettelser med Siv Jensen som finansminister. Det er et faktum med godkjentstempel fra Faktisk.no.

Men. I samme periode har avgiftene økt med 6,6 milliarder. Hvordan disse rammer vet ikke Finansdepartementet til Jensen. Ei heller Stortinget. I tillegg er egenbetalingen økt på en rekke områder.

GRØNN LINJE: Grafen fra SSB viser at maksprisen i barnehage (grønn linje) de siste fire årene under Stoltenberg sto stille. Under Siv Jensen er hele underreguleringen i perioden 2009-2013 tatt igjen - og vel så det. Konsumprisindeksen er den svarte linjen. Kilde: SSB
GRØNN LINJE: Grafen fra SSB viser at maksprisen i barnehage (grønn linje) de siste fire årene under Stoltenberg sto stille. Under Siv Jensen er hele underreguleringen i perioden 2009-2013 tatt igjen - og vel så det. Konsumprisindeksen er den svarte linjen. Kilde: SSB Vis mer

Barnehageprisene er et eksempel. Under de siste fire åra med rødgrønn regjering sto maksprisen i barnehagene stille (se grafikk ovenfor). I 2013, da Stoltenberg tapte valget, var maksprisen 2326 kroner i måneden. Hvis maksprisen bare skulle fulgt inflasjonen siden 2013, ville den i dag vært 2630 kroner. Men fra august vil maksprisen være 3040 kroner.

En gjennomsnittsfamilie med to barn i barnehage vil bare med økt pris for barnehageplassene ha fått spist opp 9020 kroner av skattelettelsen fra regjeringen og sitte igjen med en tusenlapp i året.

Dette er bare ett av eksemplene Arbeiderpartiets Arild Grande trekker fram når han angriper Siv Jensen for å ha glemt «folk flest».

- For vanlige folk er det blitt dyrere barnehage, dyrere strøm, dyrere å pendle. Det blir dyrere hvert år å være medlem i en fagforening og det er mer innleie framfor faste, hele jobber.

- Konsekvensen er at vanlige folk ikke får en god lønnsutvikling og forskjellene øker. Det svekker tilliten i samfunnet. Det skaper motsetninger mellom grupper, det er sprengkraft i dette her, advarer Grande, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Ap's fem bekymringer

Grande ser med uro på en utvikling der familier med to voksne som har helt vanlige jobber ikke får reduserte priser eller andre tiltak som settes inn for dem med lavere lønn, men i stedet opplever at alt stadig blir dyrere.

- Siv Jensen har fjernet seg helt fra hverdagen til folk flest. Det er middelklassen, helt vanlige arbeidsfolk, som må finansiere skattelettelsene for de rikeste og subsidieringen av ordningene for folk med lavere inntekter, sier Grande.

Grande og Arbeiderpartiet trekker spesielt fram fem bekymringspunkter der utviklingen går i feil retning for «folk flest». Fem områder han lover at Arbeiderpartiet vil ta tak i hvis de vinner tilbake makta:

1. Strengere krav om å flytte for å ta jobber langt unna, men dyrere å være pendler
2. Dyrere å være medlem av en fagforening. Fagforeningsfradraget er frosset på 2013-nivå fram til 2021
3. Dyrere barnehager for folk flest (se ovenfor)
4. Kutt overfor mennesker på arbeidsavklaringspenger, framfor økte mulighet for å komme tilbake i jobb
5. Gjør arbeidslivet mer utrygt med midlertidighet og innleie

- Regjeringen går systematisk etter vanlige arbeidsfolk. Jeg tror ikke noen i sin villeste fantasi kunne ha forestilt seg hvilket svik Siv Jensen har begått mot «folk flest», sier Grande, med klar hentydning til Frp's slagord.

Siv: - Svartmaling

Frp-leder Siv Jensen har vært finansminister siden høsten 2013 og tror folk flest ikke kjenner seg igjen i Arild Grandes beskrivelse av virkeligheten.

- Det bildet som Grande prøver å tegne er en svartmaling og en utrolig dårlig virkelighetsbeskrivelse. Det tror jeg folk flest er enig med meg i, Sier Siv Jensen, og trekker spesielt fram den dramatiske økningen innen samferdsel.

- Vi har økt samferdselsbudsjettet med 75 prosent, fra 41 til ca. 73 milliarder kroner. En kjempesatsing på et viktig område for FrP, sier Jensen.

Som også trekker fram at bilavgiftene er redusert, helsekøene er redusert, flere fullfører videregående og rekordmange unge får læreplass og fagbrev.

Kommuneøkonomien er også bedre enn den har vært på mange år, ifølge Frp-lederen.

- Alt dette er viktig for hverdagen til folk flest og gir ingen grunn til å savne rødgrønn regjeringstid.

Økt sysselsetting

Jensen mener at det også er en sammenheng mellom skattelettelsene og økningen i sysselsettingsandelen, som stiger for første gang på ti år. I 2008 var sysselsettingsgraden i Norge 71,6 prosent i alderen 15-74 år. Etter sammenhengende nedgang siden finanskrisen økte den i fjor til 67 prosent.

- Vi fører en skattepolitikk som gir både familier, arbeidsfolk og bedrifter større økonomisk frihet. Da blir det mer attraktivt både å jobbe og å investere i Norge.

Frp-lederen mener også at skattelettelsene har truffet dem med vanlige lønninger - ikke de rikeste. Ifølge beregninger fra regjeringen i fjor vår, før siste statsbudsjett, har nordmenn med formue mellom null og én million kroner i snitt har fått 3200 kroner i skattelette hvert år. De med over 100 millioner i formue har i snitt fått 659 500 kroner i skattelette av Siv Jensen.

- Rundt halvparten av personskattelettelsene under denne regjeringen har gått til de med inntekt under 600 000 kroner. At Arbeiderpartiet vil prioritere å gi pendlere tilbake muligheten til å få fradrag for utgifter de ikke har, viser vel mer enn noe annet hvorfor de må øke skattene for folk for å få budsjettene sine til å gå opp. Over halvparten av dem som fikk fradraget var utenlandske statsborgere, poengterer Siv Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer