Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sviket mot Ali

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang slår et offentlig ombud fast at det finnes etnisk diskriminering i en offentlig etat. Likestillings- og diskrimineringsombudet mener norsk-somaliske Ali Farah ble diskriminert på grunn av hudfargen sin da en ambulanse forlot ham alvorlig skadet i Sofienbergparken. Ombudet mener de to ambulansesjåførene var forutinntatte og brøt diskrimineringsloven. Statens helsetilsyn konkluderte derimot med at sjåførene ikke hadde opptrådt rasistisk i henhold til straffeloven. Sjåførene er heller ikke oppsagt.

Ali Farah-saken er en vekker. Ambulanseskandalen smadrer forestillingen om likebehandling. Mange med minoritetsbakgrunn opplevde sviket mot Ali som en bekreftelse på rasisme og forskjellsbehandling de selv møter. At alle borgere får like god hjelp av helsevesenet uavhengig av hudfarge og status, er avgjørende for hele befolkningens tillit. At sviket ikke har fått konsekvenser, opprører mange. Heldigvis er ombudets konklusjon den rette. Vi er enig med Organisasjonen Mot Offentlig Diskriminering (OMOD) i at konklusjonen er et viktig vannskille.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!